1824 / Kuvaaja: Riitta Salmi / Päivämäärä: 29.09.2016 / Mitä kuvataan: TS Kiekon uudet (ja vanhat) bloggarit saapuvat infotilaisuuteen Artukaisiin. Otetaan tyypeistä blogikuvat. / Sijainti: Studio? Tms paikka toimituksessa

Kolmas kerta toden sanoo?

9.3.2018 - 17:17 Tagit:, , , , , , ,

TPS on toistamiseen runkosarjan kakkossijalla. Saavutus tuntuu uskomattomalta verrattuna lähes koko 2000-luvun kestäneeseen rämpimiseen, mutta kertoo myös siitä, että asioita on tehty jälleen oikein vähän pidempäänkin. Nykyisessä Liigassa on kova tunku kärkisijoille, mutta niin vain TPS on näiden joukkueiden mukana.

Tulevaa pudotuspelikevättä voidaan pitää kolmantena kertana uuden tulemisen jälkeen. Nyt kuitenkin TPS vaikuttaisi selvästi vahvemmalta kuin kahtena aiempana vuonna.

Kaksi vuotta sitten Kärppäjahtiin lähdettiin selvänä altavastaajana, mutta siltikään välierät eivät jääneet kovin kauas. Viime vuonna TPS:n piti kävellä HIFK:n yli, mutta bensa loppui kesken puolivälierien, eikä mitaleista päästy vieläkään pelaamaan.

Aikaisimpina kertoina TPS on antanut vastustajille valtavasti tasoitusta, kun muutama profiilipelaaja on seurannut playoffit popcorneja syöden katsomosta. Materiaali ei ole ollut sitä tasoa, mitä jatkoonmenoon olisi vaadittu.

Nyt tuntuu, että vahingoista on viisastuttu. Tällä kertaa TPS:n ei tarvitse peluuttaa Mestistason pelaajia kakkosketjua myöten, vaan Liigamitat täyttäviä hyökkääjiä on varastossa, vaikka loukkaantumisia tulisikin.

Jos uutiset pitävät paikkaansa, TPS pääsee puolivälieriin parhaalla mahdollisella miehistöllä ensimmäistä kertaa kuluvan kauden aikana, pitkäaikaispotilas Elias Karvonen poislukien. Tällaista herkkua ei ole Turussa koettukaan pitkään aikaan.

Vaikka runkosarjan 2. on hieno tulos, on sanomattakin selvää, ettei moinen Turussa paljoa paina. Jos tämän vuoden TPS ei pelaa mitaleista, lopputulos on surkea runkosarjamenestyksestä huolimatta. Eikä paina muuten pronssikaan, vaikkei sitäkään ole nähty  1980-luvun alun jälkeen.

Kauden 2017-18 TPS:lla lähdetään pelaamaan vain ja ainoastaan kullasta. Kaikki muu tavoittelu on itselle valehtelua. Nyt palikat tähän ovat ainakin kasassa. En oikein keksi, miten paljon parempi TPS:n joukkue voisi Liigaresursseilla olla, kuin se juuri nyt on. Koskaan ei voi tietää, millaisiksi uudet pelaajat osoittautuvat, mutta tällä haavaa jokaiselle pelipaikalle näyttäisi löytyvän sopiva. Oli se sitten alivoiman raataja, maalinedustan siivooja, sniper tai ylivoiman pyörittäjä.

Ainoa huolenaihe saattaa olla maalivahtitilanne, sillä ainakaan runkosarjan loppupuoliskolla kumpikaan veskari ei yltänyt aivan huippuvireeseen. Toki viisikkopuolustuskin rakoili ajoittain sen verran, että maalivahdin piikkiin kaikkia takaiskuja ei voi laskea.

Jo ennen Zach Budishin ja Oula Palven tuloa kasassa oli erittäin laadukas ryhmä, mutta vahvistuksien tulo oli kuin kirsikka kakun päälle. Budish ei välttämättä ole kovin näyttävä pelaaja, mutta on silti iskenut 4 voittomaalia viidestä osumastaan.

Oula Palve taas saattaa olla kovin hankinta aikoihin. Myöhään kukkaan puhjennut Palve vaikuttaa lyhyen otannan perusteella siltä, kun Kimmo Rintanen ja Saku Koivu olisivat saaneet rakkauslapsen ja siirtäneet kiekkogeeninsä jälkeläiseensä. Kun vuosi sitten TPS tuskaili sentteripulan kanssa, tänä keväänä senttereitä riittää jopa laiturin paikalle.

Vaikka koko joukkue on täynnä laadukkaita yksilöitä, yksin Palven seuraaminen antaa vastinetta lipunhinnalle. Miehen otteista huokuu kova voittamisen nälkä ja röyhkeä itseluottamus. TPS:n ongelmana on ajoittain ollut aloitusten häviäminen, mutta Palve tuo tähänkin uutta potkua. Esimerkiksi Pelicans-kotipelissä Palve kaapi ottelun lopussa väkisin tarvittavat aloitusvoitot, ja tehokas ylivoima saatiin käyntiin tasoituksen muodossa.

TPS:n ikärakenne ja pelaajien sopimustilanne näyttää siltä, ettei kevään joukkueen runko jatka enää samannäköisenä ensi kaudella. Tomi Kallion, Henrik Tallinderin ja Eric Perrinin tulon myötä alkanut projekti on kaartumassa loppusuoralle. Ovatko kaksi aiempaa vuotta olleet vielä oppirahojen maksua ja harjoittelua grande finalea varten? Sanooko kolmas kerta viimeinkin toden?

JANNE SUNDELIN

Kirjoittaja on 1970-luvulta asti TPS:n edesottamuksia seurannut kannattaja, jonka mielipiteet eivät edusta Turun Sanomia, vaan ovat omaa mielipidettä/mutuilua. Varhaisin TPS:aan liittyvä muisto on kuva Seppo Revon tuuletuksesta vuoden 1976 mestaruusmaalin jälkeen.

Kirjoittaja: Janne Sundelin
Jaa: