Kuvassa Saku koivu Impivaaran hallin jäällä... 6103 / Kuvaaja: Ari-Matti Ruuska / Päivämäärä: 31.08.2017 / Mitä kuvataan: TPS:n kehitysjohtajana aloittaneen Saku Koivun ajatuksia työstään. Koivu junnujen kanssa jäällä klo 8-9.30. Useampia erilaisia kuvia (juttu saattaa mennä kiekon liigaliitteeseen). / Sijainti: Impivaaran jäähalli

Koivu kehittää Tepsin nuoria

4.9.2017 - 20:00 Tagit:, , , , , ,

Saku Koivu istuu SC Bernin puolitäydessä kotihallissa TPS:n urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäen vieressä ja tuijottaa intensiivisesti jäälle. Kaukalossa pelataan Bernin ja TPS:n välistä CHL-ottelua.

– Mitä ihmettä siinä oikein tapahtui, Koivu henkäisee.

Bern on juuri siirtynyt ottelussa 2–0 -johtoon Palloseuran pelinlukuvirheen ansiosta. Koivua selvästi harmittaa.

Koivu tunnettiin pelaajauransa aikana vahvasta johtajuudestaan ja siitä, miten hän sitoutui joka solullaan joukkueeseensa. Samat luonteenpiirteet voi selvästi havaita hänessä edelleen, vaikka kaukaloon on katsomon yläriviltä kymmenien metrien matka.

TPS teki keväällä näyttävän hankinnan, kun se palkkasi Koivun kehitysjohtajakseen. Palloseura oli ollut Koivun perässä jo pitkään, mutta vasta viime keväänä Koivu katsoi olevansa valmis tarttumaan TPS:n sopimustarjoukseen.

Ja kun Koivu johonkin lähtee, ei hän tee sitä puolivillaisesti. Koivu teki suunnitelmat ja kartoitti tehtäväkenttäänsä koko kesän ajan. Varsinaiset työnsä hän aloitti elokuun alussa. Nyt takana on kuukausi hommia.

– Tietynlaista sisäänajoa tämä vielä on ollut. Perussapluuna selkiytyy vasta, kun eri ikäluokkien kaudet lähtevät kunnolla liikkeelle, Koivu kertoo.

– Olen nyt käynyt kolme tai neljä kertaa viikossa A- ja B-junnujen kanssa jäällä Impivaarassa ja keskustellut paljon eri joukkueiden valmentajien kanssa. Liigajoukkueen kanssa olen myös viettänyt paljon aikaa.

– Tehtävänkuvani on ollut koko ajan selvillä, mutta tarkempi työnjako selviää vasta kauden käynnistyttyä. Olen mukana joukkueiden aamuharjoittelussa, mutta haluan valmentajilta viestiä siitä, mitä he arjessa haluavat. Käymme sitten heidän kanssaan läpi, mikä toimii ja mikä ei.

Koivun vastuulla on A-, B,- ja C-ikäluokkien pelaajien henkilökohtaisten taitojen kehittäminen.

– Yritän auttaa pelaajia henkilökohtaisen taidon kehittämisessä. Välillä se on kädestä pitäen opettamista, mutta tärkeintä mielestäni olisi se, että nuoret oppisivat itse analysoimaan treenejään; sitä mitä harjoituksessa tehtiin, missä onnistuttiin, missä ei, miksi näin oli…

– Emme me ole keksimässä mitään uutta. Positiivisen arkivaatimustason nostaminen on se juttu.

TPS on kertonut tähtäävänsä Euroopan parhaaksi junioriseuraksi. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta Koivun mielestä täysin saavutettavissa.

– Meillä on kasassa kaikki palaset, joilla voimme onnistua, Koivu miettii.

– Meillä on omistajat, jotka toivovat liigajoukkueeseen mahdollisimman paljon omia junioreja. Meillä on hyvä sateenvarjotoiminta alueen muiden seurojen kanssa. Meillä on Kalle Sahlstedtin rakentama erinomainen esimerkki koulun ja seuratoiminnan yhdistämisestä.

– Junnupuolen valmentajiemme taso on kova. Siellä on laajaa osaamista Juuson (Nieminen), Hööpin (Hermanni Vidman), Stounin (Jani Kiviharju) ja muiden ansiosta. Nuoret pelaajamme saavat kasvaa hedelmällisessä ympäristössä.

Juuri hedelmällistä ja kannustavaa ympäristöä Koivu haluaa Tepsiin omalta osaltaan olla rakentamassa.

– Ympäristön pitää olla niin turvallinen, että NHL:stä tai maajoukkueesta unelmoiva nuori uskaltaa oikeasti tähdätä korkealle. Yritän auttaa siinä, ettei nuorten enää tarvitsisi tehdä samoja virheitä, joita minä ja minun ikäluokkani pelaajat teimme, Koivu miettii.

– Yritämme mahdollistaa nuorille ympäristön, jossa he voivat onnistua ja kehittyä. Ympäristön pitäisi kattaa koko Turun alue niin, että alueen pelaajilla olisi yhteinen pelaajapolku. Mielestäni tärkeätä siinä olisi läheinen yhteistyö Tuton kanssa.

Koivun työsarka juniorien taitotason kehittämistyössä on vasta alkutaipaleella, mutta hän on jo nyt tehtävästä selvästi enemmän kuin innostunut.

– Onhan tämä kesä ollut todella mielenkiintoista aikaa, Koivu myhäilee.

– Olen saanut seurata vierestä Anteron työtä liigajoukkueen rakentamisessa. Samalla olen päässyt mukaan valmentajien arkeen suunnittelemalla harjoitteita heidän kanssaan. Ja nuorten kanssa toimiessa olen päässyt kiinni lajiin ruohonjuuritasolla.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVA: ARI-MATTI RUUSKA

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: