5824 / Kuvaaja: Lennart Holmberg / Päivämäärä: 10.08.2017 / Mitä kuvataan: Kuvataan jääharjoituksia Susanna Tapanin vetämällä tyttöjen jääleirillä. Leiriläiset 2000-2004 syntyneitä, Tapani monilajitaituri, joka tähtää mm. ensi talven olympiakisoihin. / Sijainti: Kupittaan jäähalli

Kirsikkana olympiakiekko

16.8.2017 - 9:52 Tagit:

Olympiatyhjiö. Jääkiekkoilija Susanna Tapanilla on osuva sana tunnetilalle, joka painoi hänen mieltään reilut kolme vuotta sitten. Olympiamitalia Sotshin talvikisoista 2014 himoinnut Suomi törmäsi yllättäen jo puolivälieräottelussa Ruotsiin. Tappio iski Tapanin jään pintaan. Ylös oli vaikea päästä.

– Olympiakisat olivat isoin juttu urallani ja mitali iso tavoite. Siksi myös tappio oli iso shokki ja pettymys, Tapani kertaa.

– Tuntui tosi vaikealta ylipäänsä jatkaa enää urheilua.

Tapani oli ladannut kaiken tarmonsa talviolympiakisoihin. Hän oli jättänyt ringeten sivuun ja viettänyt talven Yhdysvalloissa yliopistokiekkoa pelaten.

– Kesti tosi kauan päästä yli olympiapettymyksestä. Jos tuli pienikin tappio, palasin takaisin Sotshi-tappioon.

Tapani toipui pienin askelin tukenaan mentaalivalmentaja Kim Forsblom.

– Ehkä kokemus oli lopulta urani kannalta hyvä juttu. Välillä pitää kokea vastoinkäymisiä, että oppii. Olen kasvanut urheilijana tosi paljon.

Tapani sanoo lähtevänsä ensi talvena Etelä-Korean olympiakaukaloon paljon vahvempana urheilijana kuin aikanaan Venäjälle.

– Olen työstänyt paljon henkistä puolta – miten pääsen tappioista yli. Nyt on ihan eri lähtökohdat koko olympiakisoihin. Olen valmistautunut kaikkeen.

24-vuotias Tapani on oppinut hölläämään turhaa puristusta ja vaikuttamaan mielentilaansa. Jos jalat tuntuvat aamulla väsyneiltä, ei kannata silti jumittaa päätään. Nuorena monen lajin taitaja punoi itsensä solmuun jo taikauskollaan.

– Minulla oli varmaan 20 eri rituaalia ennen peliä. Koko päivä oli hirveää stressiä, että ehdin toteuttaa kaiken. Kotona piti olla tiettyä ruisleipää ja niin edelleen, Tapani naurahtaa.

Hän tuskin malttaa odottaa Pyeongchangin 2018 talvikisoja, mutta aikoo jättää tilaa myös muille mietteille.

– Yritän olla ajattelematta liikaa olympiakisoja. Viimeksi odotin turnausta koko kauden enkä muistanut nauttia itse kaudesta, Tapani myöntää.

– Olympiakisat ovat kirsikka kakun päällä. Koko vuodesta tulee varmasti hieno.

Jääkiekossa kolme MM-pronssia ja ringetessä kaksi MM-kultaa saavuttanut Tapani on tyytyväinen, että ennen helmikuun olympiakisoja hän pelaa marraskuussa ringeten MM-kisoissa Kanadassa. Molemmissa turnauksissa hän on Suomen luottopelaajia.

– Syksyn ringettekisat jaksottavat kautta hyvin. Niihin on kolme kuukautta aikaa ja sitten on kolme kuukautta olympiakisoihin, Tapani laskee.

Tapani on Suomen naisista ainoa, joka urakoi sekä ringeten että jääkiekon maajoukkueessa. Hän uskoo tutun tasapainon löytyvän myös olympiatalvena, vaikka aikaa on mitä on.

– Molemmissa lajeissa on enemmän maajoukkueleirejä kuin yleensä. En hirveästi ehdi kotona kääntymään vaan aika paljon on luvassa kiertolaiselämää.

Opintonsa tällä erää päätökseen saanut Tapani asuu talven lapsuudenmaisemissa Laitilassa. Ringetteä hän pelaa Raision Nuorisokiekossa ja jääkiekkoa Rauman Lukossa.

– Sarjapelejä pelaan niin paljon kuin ehdin. Totta kai haluaisin olla enemmän mukana seurajoukkueissa, mutta tämä kausi on tämmöinen. Kaikki ymmärtävät, hän luottaa.

Uutta Tapanin arjessa on manageri, josta on ollut jo iso apu urheilu-uran vilkkaassa pyörityksessä.

MERJA KALLIKARI
KUVA: LENNART HOLMBERG

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: