LKS 20180122 Naisten A-maajoukkueen valmentaja Pasi Mustonen, miesten A-maajoukkueen päävalmentaja Lauri Marjamäki ja GM Jere Lehtinen naisten ja miesten jääkiekon olympiajoukkueiden  julkistamistilaisuudessa 22. tammikuuta 2018. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kiekkojoukkueissa ei yllätyksiä

22.1.2018 - 18:42 Tagit:, , ,

Maanantaina julkistetut naisten ja miesten jääkiekon olympiajoukkueet eivät aiheuttaneet suuria yllätyksiä.

Kun NHL-pelaajat eivät pääse Pyeongchangiin, miesten joukkueen runko rakentuu 16 KHL-pelaajasta. SM-liigasta joukkueeseen valittiin kuusi pelaajaa; kolme Kärpistä, kaksi Tapparasta ja yksi HIFK:sta. Sveitsin liigasta joukkueeseen valittiin kaksi pelaajaa ja Ruotsin liigasta yksi.

Joukkueen ainoa turkulaislähtöinen pelaaja on Tapparan puolustaja Mikko Lehtonen.

– Saimme, mitä halusimme. Meillä oli alunperin sadan pelaaja lista ja ensimmäisessä kokoontumisessa kesäkuussa mukana oli reilut 60 pelaajaa. Siitä sitten olemme kauden aikana kutistaneet joukkueen tähän lopulliseen, A-maajoukkueen GM Jere Lehtinen sanoi.

– NHL-pelaajat eivät ole mukana, mutta sitä on turha miettiä. Pelaajissa on selvästi näkynyt kova into saada tämä mahdollisuus päästä olympialaisiin. Joukkue on mielestäni hyvä sekoitus nuorta intoa, määrätietoisuutta ja voittojen tuomaa kokemusta.

Maajoukkueen päävalmentaja Lauri Marjamäki painotti jo ennen kauden alkua, että olympiajoukkue rakentuu pitkälti EHT-turnausten näyttöjen perusteella. Kahden pelatun EHT-turnauksen ulkopuolelta joukkueeseen olisi vaikea päästä.

Näin kävikin. EHT-joukkueiden ulkopuolelta lopulliseen joukkueeseen valittiin ainoastaan neljä pelaajaa.

– Halusimme nähdä EHT-turnauksissa, miten pelaajat pärjäävät kovissa kansainvälisissä peleissä. Samalla saimme tärkeitä kokemuksia yhdessä, Marjamäki sanoi.

– Valmistautuminen on mennyt hyvin ja luottamus tähän joukkueeseen on kova. Nyt satsaamme luonteeseen ja ilmapiiriin.

Suomi on viime aikoina lähtenyt jokaiseen kansainväliseen turnaukseen menestys mielessään. Niin nytkin.

– Sen verran olemme lukeneet historian kirjoja, että tiedämme, ettei yksikään suomalainen kiekkojoukkue koskaan ole voittanut kultaa. Sitä me nyt lähdemme tavoittelemaan, Marjamäki sanoi.

– Jokaisella joukkueella on kisoissa mahdollisuus menestyä. Selvää kuitenkin on, että ”ihan ok” peli ei riitä. Meidän pitää olla vahvasti hetkessä kiinni.

Olympialaisten ensikertalaisia joukkueessa on peräti 21. Kokenein on Lasse Kukkonen, jolla on takanaan jo kolmet olympialaiset.

Myös naisten maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen odottaa joukkueensa menestyvän kisoissa.

– Jos kaikki natsaa ja yksilöt repivät itsestään kaiken irti, pystymme menestymään, Mustonen mietti.

– Olemme tehneet pitkään laadukkaasti töitä. Meillä on joukkueessa hyvä ryhmädynamiikka. On nuoria, kunnianhimoisia ja lahjakkaista pelaajia. On vahva keskiryhmä johtavia pelaajia, jotka ovat joukkueen moraalinen selkäranka. Ja mukana on myös todella kokeneita pelaajia.

Naisten joukkueessa on yhdeksän ensikertalaista. Hyökkääjä Riikka Välilä ja maalivahti Noora Räty lähtevät puolestaan jo neljänsiin olympialaisiinsa. 44-vuotiaasta Välilästä tulee samalla talviolympialaisten kaikkien aikojen vanhin suomalainen naisurheilija.

Naisten joukkueessa ei ole turkulaispelaajia. Mukana on kuitenkin Laitilasta kotoisin oleva Susanna Tapani.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: