1824 / Kuvaaja: Riitta Salmi / Päivämäärä: 29.09.2016 / Mitä kuvataan: TS Kiekon uudet (ja vanhat) bloggarit saapuvat infotilaisuuteen Artukaisiin. Otetaan tyypeistä blogikuvat. / Sijainti: Studio? Tms paikka toimituksessa

Kapteenin pöytä on katettu hunajalla

31.12.2016 - 15:38 Tagit:,

Vieraat poistuvat allapäin, kun kippari Kallion hunajatarjoilu ei ole saatavissa kuin kotijoukkueelle.

Vieraat poistuvat allapäin, kun kippari Kallion hunajatarjoilu ei ole saatavissa kuin kotijoukkueelle.

Tammikuussa 40 vuotta täyttävää TPS-kapteeni Tomi Kalliota on pitkälti kiittäminen siitä, millaiseksi nykyisen Palloseuran peliesitykset ovat muodostuneet. Huonon illan vastoinkäymiset puidaan huolella ja heti seuraavassa ottelussa tehdään kaikki, jotta kurssi kääntyisi jälleen voitokkaaksi. Kippari itse näyttää tässä esimerkkiä. Saipa-pelin 3-0-maalin tuottanut lämäri siniviivalta ei ollut sattuman sanelema juttu, vaan vastaavaa oli haussa läpi ottelun.

Kallio on kuin varkain hilannut itsensä koko Liigan pistepörssin kärkisijoille. Alkukausi ei sujunut pisteiden valoissa mitenkään erityisesti, kun 16 ensimmäistä peliä tuottivat 9 (4+5) tehopistettä.  Jotkut jo alkoivat epäillä veteraanin uran alkavan olla jo hiipumaan päin. Mutta mitä vielä. Kallioon kuin koko TPS:aan marraskuun alun maajoukkuetauko toi aivan uutta ryhtiä.

Loppuvuonna 17 ottelua tehoin 9+9=18. Siinä on vastuunkannosta mallia. Myös TPS:n saldo noista otteluista on komea. 38 pistettä 17 ottelusta, mikä on vain pari pistettä Tapparan vastaavaa tahtia heikompi.

TPS-kannattajien keskuudessa oli jo vuosia esitetty toiveita yläkerran isännän suuntaan, että Kallio pystyttäisiin kotiuttamaan länsinaapurista. Vuoden 2015 keväällä pyynnöt ilmeisesti kuultiin. Jo nyt on selvää, että Kallio on 2000-luvun Palloseuran tärkeimpiä hankintoja, vaikkei tämän kauden sijoituksista ole vielä hajuakaan.

Omakohtaisesti huikeimpia Pyydys-muistoja on vuoden 2000 toiseksi viimeinen finaali. Silloin Kallio oli niin kovassa tikissä, että oli luistella Jokerien päädystä läpi. Kaksi tahtomaalia ei tuolloin tuonut mestaruutta, vaan se haettiin Helsingistä.

15 vuotta tuon jälkeen kului ulkomaan kaukaloissa. Olin itse varma, että Kallio sopisi NHL-ympyröihin taistelevan pelityylinsä ansiosta, mutta näin ei kuitenkaan lopulta käynyt. Atlantan, Columbuksen ja Philadelphian 140 NHL-otteluissa kirjautui 24+31=55, mikä ei sitten riittänyt lopulliseen läpimurtoon.

Ruotsin aika ennen paluuta kotiin olikin sitten kultakaivos. Kolme Ruotsin mestaruutta, maalipörssin voitto, pudotuspelien paras pistemies kertovat omaa kieltään. Jokin kuitenkin houkutti paluuseen kotiin.

On muuten ironista, että kaksi Pohjoismaiden suurseuraa, Frölunda ja TPS, ovat tehneet saman virheen. Pelivuosien ehtoopuolella olevalle turkulaislähtöiselle seuraikonille ei tarjota jatkosopimusta. Molemmat ovat -77-ikäluokkaa. Nimet ovat Ville Vahalahti ja Tomi Kallio.

Frölunda tosin on kyennyt pysymään huipulla tämänkin jälkeen, mutta TPS teki muutamia vuosia sitten ehkä Liigahistoriansa karmaisevimman virheen torpatessaan Vahalahden jatkon Turussa. Nykyisin ei enää ole syytä tehdä joukkueen rakennemuutoksia sillä perusteella, että toivotaan kädet ristissä uusien vastuunkantajien kasvua poistettujen tilalle. Voi vain miettiä, minkälaista johtajuutta sekä Vahalahti että Kallio olisivatkaan voineet tuoda, jos pelaisivat samassa joukkueessa.

JANNE SUNDELIN

 

Kirjoittaja: Janne Sundelin
Jaa: