1824 / Kuvaaja: Riitta Salmi / Päivämäärä: 29.09.2016 / Mitä kuvataan: TS Kiekon uudet (ja vanhat) bloggarit saapuvat infotilaisuuteen Artukaisiin. Otetaan tyypeistä blogikuvat. / Sijainti: Studio? Tms paikka toimituksessa

Kaksijakoinen startti

17.9.2017 - 19:50 Tagit:, , , , , , , ,

Kun TPS:lla on viisi ottelua Liigaa takana, plakkarissa on täysin sama määrä pisteitä kuin vuosi sitten: 10 pistettä 5 ottelusta. Itse asiassa alku on pelillisesti jopa parempi. Pelicans murjoi TPS:n 6-1 heti tämän ensimmäisessä vieraspelissä, mutta nyt yhtään vastaavaa romahdusta ei ole koettu.

Kaksijakoisuus näkyy koti- ja vieraspelien kummallisuuksissa. Kotona TPS on koko Liigauransa tiettävästi vain kerran (vuonna 1996) tehnyt 13 häkkiä kahdessa ensimmäisessä kotiottelussa. Vastaavasti vieraissa saatiin tahkota peräti 154.18 minuuttia putkeen ennen kuin vastustajan verkkoa pöllytettiin. Kyseessä on tiettävästi TPS:n seuraennätys.

Vaikka nyt ollaankin 2 ppg-tahdissa, parannettavaa silti riittää. Vieraissa ratkaisun avaimet ovat olleet täysin omissa käsissä, mutta ylivoima ei ole ottanut toimiakseen. Artukaisissa tahti olikin ylivoimalla aivan toinen.

TPS:n miehistön yllä leijui monta kysymysmerkkiä ennen alkavaa kautta. Ensimmäisen kokonaisen kauden pelannut Jasper Lindsten taisteli tiensä kärkiketjuihin ja ainakin nyt näyttää siltä, etteivät viime kauden tehot olleet pelkkä yhden kauden suonenveto. Lindsten edustaa juuri sitä pelaajatyyppiä, jota TPS:n organisaatio haluaisi jäällä nähdä. Oma kasvatti tuloksentekoroolissa.

Petrus Palmu taas osoitti jo heti kättelyssä, että kyseessä on todellinen pelimies, vaikkei ikää ole kuin 20 vuotta. Enää ei tarvitse ihmetellä yhtään, miksi Vancouver Canucks oli sitä mieltä, että 169-senttinen laituri on NHL-varauksen arvoinen. Palmun pärjäämistä kotoisessa Liigassa ei tarvitse enää jännittää. Sitä voidaan jännittää, kuinka monta pistettä tekee, jos pysyy kasassa.

Palmun pelaamisessa on silmiinpistävää ääretön röyhkeys ja itseluottamus päästyään kiekon kanssa hyökkäysalueelle. Nuorukainen ei tyydy heittämään ujosti kiekkoa päätyyn kuin uistinta taimenen perään. Ei. Hän alkaa hakea ties mitä kikkaa ja haastamaan vastustajan 20 senttiä pidempiä pakkeja, kun olisi jo vuosikaudet pelannut Liigaa. Tällaisia nuoria pelaajia näkee harvoin.

Liikkeestä ja pelinäkemyksestä tulee väistämättä mieleen nuori Saku Koivu, joka toimi aivan samoin kuin Palmu. Kumpaakaan on lisäksi erittäin vaikea horjuttaa jäällä, sillä loistava tasapaino korvaa puuttuvia senttejä. Nyt kannattaa nauttia Palmun edesottamuksista kaukalossa, sillä hän tuskin kovin kauaa Liigassa pelaa. On Pohjois-Amerikkaan paljon huonompiakin pelureita lähtenyt.

Jokasyksyinen ihmettely Turun alhaisista katsojaluvuista saatiin sekin jo käyntiin. Itse asiassa ihmettelyissä on sinänsä perää, sillä näillä resursseilla TPS ei kykene enää kasaamaan paljon mielenkiintoisempaa joukkuetta Liigaan. Kokeneet veteraanit Tomi Kallio, Eric Perrin ja Henrik Tallinder johtavat heikkona hetkinä. Nuoret ja nälkäiset Petrus Palmu, Jasper Lindsten ja Patrik Virta haluavat näyttää ansainneensa paikan kärkiketjuissa.

Alkava NHL-kausi saattaa vielä tuoda ennenaikaisen joululahjan TPS-kannattajille. Jos Olli Juolevi ei pysty nousemaan Canucksin harjoitusleirillä lopulliseen pelaavaan kokoonpanoon, osoite on mitä luultavimmin Turku. Tämä olisi erittäin kova lisä puolustukseen ja varsinkin ylivoimaan.

Oma lukunsa on myös Lauri Korpikosken tilanne. Hänkin hakee tiettävästi paikkaa NHL:sta, mutta mitä tekee, jos sellaista ei tipu? Siinä olisi seuraava henkinen johtaja TPS:aan Tomi Kallion lopettaessa. Jokainen Palloseuran kannattaja varmasti muistaa Korpikosken dominoinnin NHL:n työsulun aikana viisi vuotta sitten. Vaikkei hän ehkä enää olisikaan yhtä hallitseva pelaaja, Liigan väkevimpiä laitureita joka tapauksessa. Korpikosken mielessä saattavat myös käydä ensi vuoden talviolympialaiset, joissa varmasti olisi tarjolla isompaa roolia kuin ennen, kun NHL-pelaajia ei Etelä-Koreassa nähdä.

JANNE SUNDELIN

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoittaja: Janne Sundelin
Jaa: