Jääkiekko Maajoukkueiden Leijona-lounas

Kaksi ilman kolmatta

1.2.2016 - 16:22 Tagit:, , , , , ,

Aikoihin on eletty. Kari Jalonen kiemurtelee kysymysten ristitulessa, kun toimittajat hiillostavat Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajaa Ruotsi-pelien pelaajavalinnoista.

Parin helmikuisen Ruotsi-maaottelun ei luulisi herättävän intohimoja. Nyt kuitenkin eletään aikaa kolme ja puoli viikkoa jälkeen Suomen raiteiltaan suistaneen nuorten maailmanmestaruuden.

Siksi Jalonen joutuu perustelemaan, miksi hän valitsi miesten maajoukkueeseen Nuorten Leijonien MM-kultasankareista Sebastian Ahon, 18, ja Patrik Laineen, 17, mutta ei saman ketjun kolmatta hyökkääjää Jesse Puljujärveä, 17.

– On loputon tie, jos lähden tätä kommentoimaan, Jalonen yrittää väistellä mutta ei pääse näin vähällä.
Aho palaa laidalle

MM-kisojen pistekärki Kärppien Puljujärvi (3+3) on ollut tammikuun liigapeleissä samassa tahdissa seurakaverinsa Ahon (2+4) kanssa. Tapparan maaliahneen Laineen (5+6) tehoista Kärppä-lupaukset ovat kaukana.

– Koko kolmikko oli MM-kisoissa Suomi-kiekon lippulaiva. Puljujärvi olisi ihan hyvin voinut olla mukana valinnoissa. Nyt valittiin nämä kaksi, Jalonen pyörittelee.

Päävalmentaja kertoo käyneensä keskusteluja Suomea nuorten MM-kisoissa luotsanneen sukunimikaimansa Jukka Jalosen kanssa. Puhetta on riittänyt pelaajien roolituksista.

Arvattavasti Aho on tehnyt vaikutuksen peliälykkyydellään ja Laine äärimmäisellä maaliahneudellaan.

– Pojat ovat ansainneet valintansa. He ovat olleet Liigassa erittäin luotettavia ja pelanneet korkealla tasolla, Jalonen kehuu.

MM-kaukalossa Aho kotiutui mainiosti hänelle ennestään vieraalle keskushyökkääjän paikalle. Aikamiesleijonissa Aho aloittaa laidalla – toisella puolellaan nuorten MM-turnauksen tapaan Laine.

Mika Niemi tulee siihen keskelle, Jalonen paljastaa.

Niemi on Kärpissä pelannut samassa ketjussa Saku Mäenalasen ja Juuso Ikosen kanssa, keskushyökkääjä Ahon toisella laidalla kakkosketjussa on ollut Puljujärvi.

Keskushyökkääjiä kaivataan

Helmikuussa Suomen A-maajoukkueessa debytoi Ahon ja Laineen ohella kolmaskin ensikertalainen, Liigaa johtavan HIFK:n maalivahti Ville Husso. Lahjakas Husso on Jalosen mielestä venynyt mittaa henkisesti.

– Urheilullisuus on kasvanut.

Toinen maalivahti Juha Metsola pelasi Leijonissa jo marraskuun EM-kotiturnauksessa. Hänen KHL-sarjakautensa Habarovskissa päättyy piakkoin, koska Amurilla ei ole asiaa pudotuspeleihin.

– Metsola on potentiaalinen MM-kisavahti. Haluamme pitää hänet mukana, Jalonen perustelee.

Suomella ei ole runsaudenpulaa Euroopasta pelaavista keskushyökkääjistä. Jalonen toivoo maajoukkueessa kokemattomilta Niemeltä ja JYPistä valitulta Joonas Nättiseltä kunnon näyttöjä.

Luottokeskushyökkääjistä Sveitsissä pelaavat Jarkko Immonen ja Juha-Pekka Hytönen eivät ole tällä kaudella maajoukkueen käytössä, KHL:n Lokomotiv Jaroslavlin Petri Kontiola loukkaantui hiljattain.

– Se oli meille paha takaisku. “Konnan” toipumiseen menee ainakin kahdeksan viikkoa, Jalonen tuskailee.

Pietarin MM-jäälle saattaa olla luvassa NHL-apua tavallista enemmän. MM-turnaus alkaa 6. toukokuuta, eli lähes viikkoa myöhemmin kuin viime vuonna.

– Ehdimme katsoa NHL-pudotuspelien avauskierroksen loppuun ja toistakin kierrosta pitkälle ennen kuin teemme lopulliset pelaajavalinnat, päävalmentaja päättää.

TS-STT–REIMA RAUTIAINEN

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: