LKS 20171004 Jokereiden päävalmentaja Jukka Jalonen jääkiekon KHL:n ottelussa Jokerit - Pietarin SKA Helsngssä torstaina 5. tammikuuta 2017. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Jukka Jalonen luotsaa Leijonien sukupolvenvaihdosta kahden vuoden pestillä

4.10.2017 - 17:56 Tagit:, ,

Kahden edelliskesän NHL-varaustilaisuuksien suomalaisnäkymät olivat iso kimmoke, kun jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen valitsi tulevaksi työpaikakseen miesten A-maajoukkueen. Jalonen, 54, pääsee maajoukkueessa aitiopaikalle seuraamaan lahjakkaiden suomalaispelaajien kehittymistä.

– Maajoukkueessa on paljon hyviä mahdollisuuksia. Kun miettii nykyhetkeä ja paria kolmea vuotta eteenpäin, NHL:ssä pelaa selvästi enemmän suomalaisia kuin pari kolme vuotta sitten, Jalonen kuvasi STT:lle.

Jalonen sai jatkosopimustarjouksen myös nykyiseltä työnantajaltaan Jokereilta, mutta valitsi paluun Jääkiekkoliiton palkkalistoille. Ensimmäisellä A-maajoukkuepestillään hän viihtyi vuodet 2007–2013, joista viisi kautta päävalmentajana.

– Maajoukkue on aina maajoukkue. Sinne ei niin hirveän usein kysellä. Minulla on 55 ikää kohta, ja nämä ovat viimeisiä hetkiä, että voi maajoukkueessa valmentaa. Seurajoukkueesta löytynee töitä sitten myöhemminkin.

– On kunnia-asia valmentaa valtakunnan parhaita pelaajia, kahden vuoden sopimuksen Leijoniin tehnyt Jalonen tiivisti.

Tulevat maajoukkuetähdet tuttuja

Jalonen tuntee useat tulevien vuosien huippupelaajat, sillä hän täydensi menestyksekästä uraansa alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruudella vajaat kaksi vuotta sitten. Ikäluokan MM-kotikisoissa joukkueen tähtiä olivat muun muassa Patrik Laine, Jesse Puljujärvi ja Sebastian Aho. Heistä Laine on jo nyt NHL:n tähtikaartia.

– Sitähän ei koskaan tiedä, mitä NHL:ssä tapahtuu ja miten nämä pelaajat ovat käytettävissä arvokisoissa, Jalonen muistutti.

Viime kesä oli NHL:n suomalaislupausten osalta ennätyksellinen. Varaustilaisuudessa Pohjois-Amerikan ammattilaisliigaan varattiin 23 suomalaista, ja heistä peräti kuusi avauskierroksella. Vuonna 2016 suomalaisten vienti oli myös kova, kun Laine varattiin toisena, Puljujärvi neljäntenä ja Turun Palloseurasta vauhtia hakeva Olli Juolevi kuudentena.

Maajoukkueessa työ alkaa aina alusta

Ennen maajoukkuetta Jalonen keskittyy menestyksen rakentamiseen Jokereissa, jolla on KHL:ssä kymmenen peräkkäistä voittoa. Jalonen tekee Jokereille töitä huhtikuun loppuun ja siirtyy A-maajoukkueen palvelukseen kesän 2018 alussa.

– Valmentaminen seurassa ja maajoukkueessa on periaatteessa samanlaista, mutta molemmissa on hyvät puolensa ja haasteensa. Maajoukkueessa aloitetaan aina tavallaan alusta, kun pelaajat vaihtuvat, Jalonen kuvasi.

Leijona-paitaan sama kokoonpano osuu harvoin syksystä kevääseen, joten päävalmentajakin joutuu viihtymään tien päällä pelaajien otteita seuraamassa. Ihan samanlaista reissaamista ei kuitenkaan ole luvassa kuin pitkien matkojen KHL:ssä.

– Maajoukkueessa voi vähän säädellä omaa ajankäyttöään turnausten välissä, Jalonen sanoi.¨

STT–KAIJA YLINIEMI

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: