6769 / Kuvaaja: Jori Liimatainen / Päivämäärä: 19.10.2017 / Mitä kuvataan: Jääkiekon nuorten SM-liigaa pelaavasta TPS:n A-nuorista juttua (kausikatsausta). Treenit tänään klo 14.45-17. / Sijainti: Impivaaran jäähalli

Joukkue uskoo vakaasti itseensä

24.10.2017 - 8:07 Tagit:, , , , ,

TPS:n A-nuorten otteet nuorten SM-liigassa ovat heitelleet koko alkukauden ajan. Sama tahti jatkui viime viikonloppuna, kun TPS voitti ensin Helsingissä Jokerit 6–1 ja hävisi sitten Tampereella Ilvekselle 4–5.

Sarjataulukossa TPS on 20 pelatun ottelun jälkeen kymmenentenä eli viimeisellä pudotuspelisijalla.

– Meillä on mahdollisuudet voittaa kenet tahansa, mutta voimme myös hävitä kenelle tahansa. Taistelemme lähinnä itsemme kanssa, TPS:n A-nuorten päävalmentaja Juuso Nieminen miettii.

– Arki on hyvää ja treenaamme hyvin. Pelit ovat kuitenkin enemmän henkisen puolen juttuja ja siinä meillä on tekemistä. Olemme kyllä viimeisten viikkojen aikana parantaneet viisikkopelaamista todella paljon alkukaudesta.

Joukkueen kapteeni Kevin Koski myöntää alkukauden vuoristoratamaisuuden, mutta uskoo joukkueen suorittamisen tason vakiintuvan pelien myötä.

– Lähdemme siitä, että olemme alkusarjan jälkeen kymmenen parhaan joukossa ylemmässä jatkosarjassa. Parannamme koko ajan mitä pidemmälle kausi kehittyy. Ei meillä ole asiasta huolta, Koski sanoo.

– Treenit ovat hyviä ja ilmapiiri joukkueessa on hyvä. Arki on sujunut erinomaisesti. Se näkyy vielä peleissäkin.

TPS tähtää tosissaan huipulle junioriorganisaationa. Niemisen mukaan A-nuorten resurssit ovat jo nyt valtakunnan huippua. A-nuorilla on kolme päätoimista valmentajaa, joista yksi on päätoiminen maalivahtivalmentaja, sekä päätoiminen huoltaja.

– Seuran toiminta on todella laadukasta ja resurssimme ovat hyvät. Olemme rakentaneet pelaajille mahdollisuuden tehdä itsestään huippuja. Kyse on nyt enemmänkin siitä, kuka haluaa tehdä itsestään toistojen kautta huippupelaajan, Nieminen sanoo.

– Yksi esimerkki on omatoiminen laukaisujää, joita meillä on kolme, neljä kertaa viikossa. Pelaajat voivat käydä laukomassa 50 minuutin ajan niin paljon kuin haluavat; hankkia laadukkaasti hurjan määrän toistoja. Se on ainutlaatuinen juttu Suomessa.

Lupaavan 16-vuotiaan Kaapo Kakon mukaan joukkueen pelaajat ovat hyödyntäneet mahdollisuutensa hyvin.

– Vaikka treeni olisi vapaaehtoinen, kaikki käyvät siellä joka tapauksessa. Omatoimisista harjoituksista on ollut paljon hyötyä ja ne ovat selvästi kehittäneet taitoja, Kakko sanoo.

Harjoittelun lisäksi TPS on satsannut myös nuorten pelaajien ruokailuun. A-nuorten pelaajilla on mahdollisuus syödä puolet päivän aterioistaan hallilla.

– Meillä on pelaajille tarjolla kakkosaamiainen hallilla. Sen lisäksi he voivat tehdä itse hallilla terveellisiä välipaloja ja heille tarjotaan iltatreenin jälkeen lämmin ruoka, Nieminen kertoo.

Nuorten maajoukkueita pitkään valmentanut Nieminen puhuu paljon siitä, miten pelaajan pitää itse haluta kehittyä.

– Ei valmentaja tee kenestäkään huippupelaajaa. Kyllä sen pitää lähteä pelaajasta itsestään. Käskyttämällä tulee vain robotteja, Nieminen muistuttaa.

– Me annamme pelaajille mahdollisuuden kasvaa oma-aloitteisiksi vastuunkantajiksi. On heistä itsestään kiinni, miten he tarjottuun mahdollisuuteen tarttuvat.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVA: JORI LIIMATAINEN

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: