Jääkiekkoa

Jortsu kaikkien aikojen turkulainen kiekkovaikuttaja

26.1.2014 - 9:00 Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Jääkiekko on ollut jo pitkään Turussa suosituimman urheilun asemassa. Lajin piiristä on noussut vuosien varrella vahvoja persoonia, jotka ovat toiminnallaan vaikuttaneet jääkiekon asemaan ja kehitykseen. Listaa olisi voinut jatkaa huomattavasti pidempäänkin mutta johonkinhan raja pitää vetää. Litran mittaan ei mahdu kuin litra maitoa. Lista turkulaisista kiekkovaikuttajista on subjektiivinen, ei ihan jumalan sanaa.

1) Hannu Jortikka

Antoi kasvot menestyvälle jääkiekolle. Kuus mestaruutta hei! Legendaarinen lausahdus kertoo miehestä tärkeimmän. Niin ja se seitsemäs tuli pelaajana keväällä 1976.

Ensimmäinen opinnäyte Suomen ensimmäinen nuorten maailmanmestaruus. Oli Galcaryn hopeajoukkueen kakkosvalmentaja.
Kultasormi, joka onnistui Turun Palloseurassa täyttämään heti ensimmäisellä valmentajakaudellaan ne tavoitteet, joissa edellinen valmentaja oli surkeasti epäonnistunut. Teki Tepsistä kestomenestyjän.

Turkulaisen kiekko-osaamisen kulmakivi, jolla on ollut – ja on edelleen – vientiä ulkomaillekin.
Kunnostautunut myös kommentaattorina, kolumnistina ja blogistina. Tuntee jääkiekon paremmin kuin omat kenkänsä.

2) Hannu Ansas

Turkulaisen jääkiekkoilun kumisetä. Loi TPS-dynastian. Ei ole paljasjalkainen turkulainen mutta tuli omien sanojensa mukaan paljain jaloin Turkuun. Otti pelikentän haltuunsa. Pankinjohtaja, poliitikko ja urheiluseuraihminen. Piti langat käsissään ja osasi käskeä. Järjesti Turkuun Suomen parhaan jäähallin ja kolmet MM-kisat. Ansasksen aikana Turku oli Suomikiekon keskipiste.

3) Juhani Wahlsten

Mr. Jääkiekko. Olisi varmasti keksinyt jääkiekon, ellei sitä olisi keksitty ennen hänen syntymäänsä. Jo pelaajana tähti ja pikkupoikien esikuva. Kaatoi Urpo Ylösen kanssa Tshekkoslovakian Wienin MM-kisoissa 1967.

Siirtyi luontevasti pelaajauraltaan valmentajaksi. Varsinkin lasten ja nuorten jääkiekkovalmennuksen uranuurtaja. Uskomaton visionääri.

Juuson kirjallinen tuotanto jatkuu edelleen.

4) Urpo Ylönen

Loistava maalivahti, maailmankuulu kobrakäsi. Häikäisevän pelaajauransa jälkeen Upi on tehnyt koko kiekkomaailmaa ravistelevan uran maalivahtivalmentajana. Suomen, ellei jopa koko maailman ensimmäinen maalivahtivalmentaja. Olisi päässyt NHL:ään valmentamaan, jos olisi halunnut. Hänen nimensä tunnetaan kaikkialla, missä jääkiekkoa pelataan tosissaan.
Hänet hyväksyttiin ensimmäisenä suomalaisena jääkiekkoilijana IIHF:n kunniagalleriaan.

Mies monen mestaruuden takana.

5) Koivut (Saku, Mikko ja Jukka)

Koivuista pitää puhua omana yhteisönään. Klaani saanut faneja, menestystä ja vaikutusvaltaa.

Pojat ovat turkulaisen jääkiekkoilun kirkkaimpia helmiä. Molemmissa kapteeniainesta, minne tahansa he menevätkin. Saku oli jo teininä tunnettu lapsitähti. Arvostettu ja rakastettu kiekkopersoona kiekkoilun synnyinsijoilla. Käsittämätöntä kaukalokarismaa. Mikko pysyy aina pikkuveljenä mutta ehkä pelaajana jo veljeäänkin parempi. Maailmanmestari kuten Sakukin.
Jukka liigavalmentaja ja nykyinen kabinettivaikuttaja.

6) Vladimir Jursinov

Turkulaisten ikioma kotiryssä. Mestarivalmentaja, jonka aikana Turkuun suorastaan virtasi kiekkoilijoita. Jursinovin koulu oli maankuulu. Opetti, mitä tarkoittaa työn teko jääkiekossa.

Ensimmäisen mestaruutensa jälkeen viimeisienkin epäilevien tuomaiden suut sulkeutuivat. Teki hiomattomista timanteista myyntikelpoisia.

7) Timo Nummelin & poika

TPS-ikoni vailla vertaa. Ikitaistelija ja esikuva periksi antamattomuudesta. Vahva esimerkkivaikuttaja. Valtakunnan omintakeisin tuuletus.

Timo Nummelin käy vertauskuvana jääkiekon ja jalkapallon valtataistelusta; miten Suomen parhaasta jalkapalloilijasta tuli maan paras jääkiekkoilija.

Poika Petteri on vielä isäänsäkin parempi kiekkoilija. Myös ikiliikkuja.

8) Petteri Lehto

Maajoukkuetason kovaluinen puolustaja. Pelaaja-agenttien pioneeri. Auttanut monen suomalaisen kiekkoilijan tietä ammattilaisuuteen.

Tunnettu ja tunnustettu kirjoittaja. Häneen sopii hyvin määritelmä asiantuntija.

Tietää turkulaisista kaiken tarpeellisen – ja tarpeettomankin. Takapiru ilman sarvia.

Olisi ollut kiva nähdä, millaisen valmentajauran hän olisi tehnyt. Onko jo liian myöhäistä?

9) Turkulainen kiekkoyleisö

Ilman kysyntää ei jääkiekko olisi ikinä noussut Turussa urheilun ykköseksi. Ajoi 1970-luvulla lopullisesti ohi jalkapallon. Edelleen Turun ykköslaji.

Suuren suosion takia Turun olosuhteet paranivat hissun kissun. Matka Urheilupuiston luonnonjäältä Kupittaan tekojään kautta Turkuhalliin on ollut pitkä.

10) Turkulainen media

Jääkiekolla on ollut aina Turun Sanomissa vahva asema. Juhani Siren, Erkki Liesmäki ja Jussi Leppäsyrjä ovat kaikki valtakunnan ykkösketjun kiekkojournalisteja.

1980-luvunlopussa Auran Aallot ja etenkin selostaja Jukka-Pekka Jalo veivät jääkiekkoa elävästi sinne, missä sitä ei voinut livenä nähdä.

Aulis Virtanen kuuluu myös olennaisesti turkulaiseen jääkiekkoon. Toimittajana ja varsinkin tasavallan ykköskuuluttajana oli legenda jo eläessään.

He eivät yltäneet listalle

Miikka Kiprusoff tuli TPS:n avuksi ensimmäisessä liigalamassa. Hän ei saanut kuitenkaan auttaa niin paljon kuin olisi halunnut.

Merkittäviä valmentajia ovat Matias Helenius, Raimo Määttänen, Kai Suikkanen ja Pekka Karapuu. Maajoukkueen pitkäaikainen huoltaja Helenius toi Turkuun tuulahduksen tshekkikiekosta. Määttänen toi ensimmäisen liigamestaruuden ja vaikutti sen jälkeen näkyvästi ja voimakkaasti turkulaisessa jääkiekossa. Suikkanen puolestaan nosti TPS:n pohjamudasta takaisin vuoren huipulle. Karapuun ansiot ovat kiistattomat junioripuolella.

Vanhojen aikojen pelaajista merkittävässä roolissa ovat olleet muun muassa Voitto Soini, Matti Sundelin, Mauno Nurmi ja Aki Salonen.

Heidän perinteitään jatkoivat muun muassa sellaiset miehet kuin Seppo Lindström, Ilkka Mesikämmen, Juhani Tamminen, Jorma Valtonen,

Erityismaininnan ansaitsevat Kalle Sahlstedt ja Mikko Eloranta toiminnastaan jääkiekkoilun parissa pelaajauransa jälkeen.

TS – SAKARI ITÄLÄ

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: