2683 / Kuvaaja: Jane Iltanen / Päivämäärä: 24.11.2016 / Mitä kuvataan: Tuto jäädyttää ensi keskiviikkona Kari Johanssonin pelinumeron. Ennakkoon henkilöjuttua. / Sijainti: Kupittaan jäähalli

Johansson harvalukuiseen seuraan

29.11.2016 - 6:30 Tagit:, , , , , ,

Televisiossa pyöri juuri Tuton peli, kun Kari Johanssonin puhelin soi reilu kuukausi sitten. Langan toisessa päässä oli Tuton toimitusjohtaja Dani Aavinen, joka kyseli suostuuko Johansson siihen, että hänen pelinumeronsa 16 jäädytetään ja pelipaita nostetaan Kupittaan jäähallin kattoon.

– Sanoin Danille, että katsotaan nyt peli rauhassa loppuun, kun sellainen kerrankin televisiossa esitetään, Johansson nauraa.

Päätöstä Aavisen pyyntöön suostumisesta Johanssonin ei tarvinnut silti miettiä hetkeäkään.

– Ei sitä miettiä tarvinnut. Onhan se niin hieno kunnianosoitus. Etenkin, kun muistaa, ettei siellä kovin monta paitaa ole ennestään, Johansson sanoo.

Niin, kun Johanssonin paita nousee keskiviikkona Kupittaan hallin kattoon, liittyy se arvovaltaiseen ja harvalukuiseen seuraan. Ennestään Tuto on jäädyttänyt vain Urpo Ylösen numeron 1 ja Seppo ”Pappa” Lindströmin numeron 4.

Johansson on asiasta otettu, mutta muistuttaa vaatimattomana miehenä, että moni muukin olisi voinut tulla kyseeseen, kun Tuto mietti tuoreinta jäädytystä.

– Kyllä siellä on monta muutakin ollut pakostakin tyrkyllä. No, tällä kertaa oli minun vuoroni. Ja olen siitä kyllä todella iloinen ja ylpeä.

Tilaisuus itsessään jännittää hiukan jo etukäteen 69-vuotiasta Johanssonia.

– Keskiviikkona jännittää ehkä mennä jäälle enemmän kuin pelatessa.

Johansson pelasi TuTo:ssa vuosina 1963–75 ja uudelleen vuosina 1979–84. Välissä hän kiekkoili TPS:ssa kolmen kauden ajan ja voitti siellä Suomen mestaruuden.

Johansson aloitti Suomisarjassa pelanneessa TuTo:ssa jo junnuikäisenä ja oli merkittävässä roolissa TuTo:n noustessa SM-sarjaan vuonna 1965. 1960-luvulla hän muodosti maajoukkuetason tehoketjun yhdessä Henry Lepän ja Kari Torkkelin kanssa.

Herrasmiehenä tunnettu Johansson oli parhaimmillaan myös SM-sarjan kärkipään maalintekijöitä.

– Parhaat muistot TuTo-ajoilta ovat ne kaksi SM-pronssia, jotka voitimme, Johansson sanoo.

– Meillä oli kiinteä joukkue ja porukassa oli todella hyvä henki. Kokoonnumme edelleen kerran vuodessa ja niissä tapaamisissa on käynyt mukavasti 20–30 kaveria.

– Ehkä hauskin muisto on se, kun tasoitin ottelun Ilvestä vastaan viimeisellä sekunnilla suoraan aloituksesta. Vastassani aloituksessa oli Jorma Peltonen. Innostuin niin, että heitin mailani lamppujen korkeudelle ilmaan. Tuomari kävi sanomassa, että jos maali ei olisi ollut niin hieno, hän olisi antanut minulle jäähyn.

Peliuransa jälkeen Johansson valmensi kymmenen vuoden ajan TuTo:a, Salo HT:ta ja TPS:n A-nuoria. Tepsissä hän voitti myös Suomen mestaruuden.

– Aloitin valmentamisen Raimo Määttäsen kanssa TuTo:ssa melkein heti, kun pelaaminen loppui. Sen jälkeen valmensin Tepsin A-nuoria viiden vuoden ajan ensin kakkosvalmentajana ja sitten yhden kauden ykkösvalmentajana. Kymmenisen vuotta siinä taisi mennä, Johansson muistelee.

Yksi Johanssonin valmennettavista Tepsissä oli Tuton nykyinen päävalmentaja Miika Elomo.

– Kari ymmärsi loistavasti nuoren miehen mieltä ja oli aina positiivinen. Jos mieli oli maassa, häneltä tuli aina hyvä tuki. Koskaan en muista nähneeni häntä pahalla päällä, Elomo kehuu.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVA: JANE ILTANEN

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: