ika

Ika Lehkonen tulee suoraan päin näköä

27.10.2013 - 15:58 Tagit:, ,

Tuton Mestis-joukkueen valmentaja Ismo ”Ika” Lehkonen, 51, tunnetaan suorapuheisena miehenä, joka ei kiertele eikä kaartele.

Milloin sait lempinimen ”Ika” ja kuka sen antoi?

– Se oli Helsingissä Käpylän nappulaliigassa, missä joku pojista antoi minulle sen nimen. Olin alle 7-vuotias ja pelasin jalkapalloa Arsenalissa. Ehkä Ismo ei ollut kovin helsinkiläinen nimi. Nyt minua kutsuvat Ikaksi kaikki. Oma äiti kutsuu Ismoksi.

Tuto johtaa Mestistä ja on repinyt seuraaviin jo vähän hajurakoakin. Mistä hyvä alkukauden menestys johtuu?
– Siihen on kolme syytä: hyvät kokeneet pelaajat, innokkaat nuoret pelaajat ja turkulaiset pojat.

Onko se sinulle sydämen asia, että teillä on joukkueessa paljon Turun omia poikia?

– On se iso juttu. Tuton pitää ehdottomasti toimia kasvualustana turkulaisille pelaajille. Välillä minusta tuntuu, että olen enemmän turkulainen kuin turkulaiset itse. Se kuuluu minun ajatusmaailmaani, että oman logon ja oman kaupungin puolesta pelataan.

Tuto johtaa Mestistä ja TPS rämpii Liigassa toiseksi viimeisenä. Miten turkulainen jääkiekko mielestäsi voi juuri tällä hetkellä?

– Sanoin jo kymmenen vuotta sitten, että olen huolissani siitä kasvatustyöstä, mitä täällä jääkiekon parissa tehdään. Sitä edeltäneet kymmenen vuotta kaikki poikamaajoukkueet olivat täynnä turkulaisia. Joka ikäluokan maajoukkueessa oli 5–8 turkulaista. Tällä hetkellä Turun pelaajatarjonta on aivan perseestä. Se on fakta. Eikä se ole turkulaisten poikien syy, kakaroissa ei ole mitään vikaa. Vika on seurajohtajissa ja meissä valmentajissa.

Monille on jäänyt epäselväksi, onko tämän kauden Mestis-voittajan nousu Liigaan varma juttu vai ei. Mikä sinun käsityksesi asiasta on?

– Ei kukaan tiedä, mihin nämä meidän kiekkosarjamme ovat menossa. Siellä on liigassa useita seuroja, jotka tekevät miljoonia miinusta. Se, mitä me voimme Tutossa tehdä, on pistää oma pesä kuntoon. Organisaation pitää olla urheilullisesti huippukunnossa silloin, kun se liigaovi meille aukeaa.
– Viiden vuoden päästä olemme viisaampia. Tällä hetkellä kukaan ei tiedä, mikä joukkue lähtee pelaamaan KHL:ää ja mikä joukkue lähtee pelaamaan Eurooppa-liigaa.

Jos Ismo Lehkonen olisi Suomi-kiekon diktaattori, niin kuinka moni joukkue pelaisi Liigaa ja kuinka moni joukkue pelaisi Mestistä ja millaiset sarjasysteemit niissä olisi?

– Kiitos, kun kysyit! Suomessa olisi 16 joukkueen Liiga ja 16 joukkueen Mestis, jossa olisi kaksi lohkoa. Liigan kymmenen parasta pääsisi pleijareihin, jossa olisi ensin säälipleijarikierros. Liigan kaksi viimeistä karsisi Mestikseen putoamisesta minisarjassa Mestiksen kuuden parhaan joukkueen kanssa.

Oletko mukavaa seuraa iltoina, jolloin joukkueesi on ottanut pataan?

– (Äänekästä naurua) Se on oma maanpäällinen helvettini.
– Olen onneksi oppinut, etten mene tappiopelien jälkeen enää ollenkaan pelaajien koppiin. Meidän kokeneet pelaajat hoitavat palautteen antamisen joukkueelle tappiopelin jälkeen. Minä sulkeudun ihan omaan koppiini ja pysyn poissa ihmisten ilmoilta.

Sinua sanotaan suorapuheiseksi. Kuinka usein tulee vastaan tilanteita, joissa oma suorapuheisuus alkaa kaduttaa?

– Ei niitä tule. Äitini joskus sanoi, että jos perse ei kestä kakkua, niin älä ota. Jos ei koskaan ala kaunistella, niin eipähän tarvitse koskaan miettiä, että kenelle on tullut puhuttua paskaa. Olen omille lapsillekin opettanut, että sanokaa vaan aina rehellisesti, mitä ajattelette.

Sinulla on avausviisikon verran lapsia. Millainen roolitus teillä on kotona vaimosi Riitan kanssa pesueen suhteen?

– Vaimo on päällikkö, me muut olemme hiljaa.
– Se on johtanut käytännössä siihen, että minä olen se hyvä poliisi ja vaimo se paha poliisi. Tästä roolituksesta on välillä keskusteltu, mutta en minä osaa oikein kieltää. Emäntä on meillä se diktaattori, jonka pillin mukaan mennään. Se sopii minulle mainiosti ja se sopii myös lapsille, vaikka aina välillä mielensä pahoittavatkin.

Mikä muu kuin lätkä on lähellä sydäntäsi?

– Jalkapallo. Olen futisfriikki, koska olen itse pelannut. Pelasin aikanaan 16-vuotiaiden poikien maajoukkueessa. Käyn joka vuosi Highburyllä katsomassa yhden Arsenalin pelin. Olen aina toivonut, että jalkapallo nousisi Suomessa sille tasolle, millä sen pitäisi olla. Se on kuitenkin vaikeaa, kun muu maailma menee eteenpäin niin lujaa.
– Salainen toiveeni on, että Suomi pääsisi vielä joskus minun elinaikanani MM-kisoihin.

Poikasi Artturi pelaa KalPassa, joka on juuttunut liigajumboksi. Miten paljon olet seurannut tällä kaudella Artturin ja KalPan otteita ja millä mielellä?

– En seuraa KalPaa taktisesti, mutta olen kyllä katsonut kaikki pelit vähintään jälkilähetyksenä.
– Artturi on oikeastaan kaikissa joukkueissaan ollut tilanteessa, jossa muu joukkue tarvitsee hänen tehojaan. Nyt KalPa on hävinnyt seitsemän peliä putkeen ja Artturi on vetänyt ne pelit kiikaritehoin [tehoin 0+0], mihin hän löytää syyn peilistä. Seuraa tai järjestelmää asiasta on turha syyttää. Noh. Se, mikä ei tapa, vahvistaa. Artturi on vahva kilpailijaluonne, joka kyllä löytää ratkaisut tilanteeseen.

Viimeinen kysymys: pelaako Liigassa ensi kaudella kaksi turkulaista jääkiekkojoukkuetta?

– Se on se unelmien täyttymys, jonka eteen me teemme töitä. Toivon sydämestäni, että Tuto voisi herättää liiganousulla myös mustavalkoiset. Se tekisi TPS:lle tosi hyvää. Kilpailu piristää.

Ismo Lehkonen
Jääkiekkovalmentaja.
Syntynyt Helsingissä vuonna 1962, asuu Turussa.
Pelasi jalkapalloa 16-vuotiaiden poikien maajoukkueessa, mutta valitsi jääkiekon ja pelasi SM-liigassa yli sata runkosarjaottelua tehoin 21+13=34.
Valmensi Tuton Mestis-mestaruuteen vuonna 2008. SM-liigassa Lehkonen on valmentanut HIFK:ta 1999–2001 ja Lukkoa 2001–2003.
Perheeseen kuuluvat vaimo Riitta ja viisi lasta.
Lehkosen 18-vuotias poika Artturi Lehkonen on Suomen lupaavimpia nuoria jääkiekkoilijoita, joka on NHL-seura Montreal Canadiensin toisen kierroksen varaus viime kesältä.

TS – ESKO PIHKALA

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: