Icehockey Russia vs Sweden, Euro Hockey Tour

Huhtala iski näytöt pöytään

7.11.2015 - 20:14 Tagit:, ,

Jos marraskuun EHT-kotiturnauksella on näyttöarvoa ensi kevään jääkiekon MM-kisoihin, hyökkääjä Tommi Huhtala voi alkaa sovitella arvokisapaitaa. Paljolti Huhtalan avulla Suomi peittosi Helsingissä Tshekin 2–1 (0–0, 1–1, 1–0).

Kolmosketjun vasen laitahyökkääjä sytytti laiskasti vääntäneen Suomen toisen erän lopun soolomaalillaan.

Huhtala kiihdytti vauhtiin oikealta omalta puolustusalueelta, leikkasi keskelle ja murtautui läpi, kun Tshekin vaihto oli kesken. Jokeri-hyökkääjä kuorrutti taidonnäytteensä ampumalla kiekon luistelusta ohi tshekkivahti Dominik Furchin.

Suomi ryhdistäytyi mittaansa Huhtalan 1–1-tasoituksen jälkeen. Turnausisäntä otti komennon kaukalossa. Voitto-osumaksi jääneen 2–1 teki Huhtalan syötöstä kolmannen erän alussa maalin edestä Kristian Kuusela.

Minskissä 2014 hopeaa voittanut Huhtala pelasi hyviä valmistavia maaotteluja myös ennen viime kevään MM-turnausta, mutta kisapaikka jäi haaveeksi. Tshekki-pelin perusteella arvokisakomennus on lähellä.

– Taisteltiin voitto. Se oli se tärkein juttu tässä pelissä, Huhtala kertoi lauantaina.

Suomen turnausvoitto on sen omissa käsissä. Jos Leijonat ottaa sunnuntaina viimeisessä ottelussaan Ruotsilta pisteenkin eli yltää vähintään jatkoaika- tai voittomaalikisatappioon, Suomi juhlii kotiturnauksensa ykköstilaa 12. kerran.

Icehockey Russia vs Sweden, Euro Hockey Tour

Tshekki teki pelistä vaikean

Suomi oli Tshekkiä vastaan ensimmäisessä ja toisessakin erässä vaikeuksissa. Tshekki antoi puolustajiaan myöten painetta Suomen kenttäalueella, eikä Leijonien pelinrakentelusta tullut välillä mitään.

Varsinkin Jarno Koskirannan johtama ykkösviisikko hapuili. Hyökkäysketjun vikkelä laitamies Pekka Jormakka oli näkymätön, mikä on hänelle epätyypillistä.

– Kiekot pomppivat, tuli huonoja syöttöjä. Oltiin liemessä, ykköskentällisen puolustaja Anssi Salmela muisteli Ylelle.

Jormakka, kuten muutkin suomalaispelaajat petrasivat ottelun vanhetessa. Päätöserässä Teemu Hartikaisen ykkösketjussa korvannut Toni Koivisto toi hyökkäykseen energiaa.

Tshekin johtomaali syntyi hieman nolosti. Milan Gulas suti kiekon läheltä verkkoon ohi maalivahti Harri Säterin, kun vaihdosta väsyneet suomalaiset seurasivat tilannetta sivusta Salmelan johdolla.

Helpohko takaiskumaali oli harmittava Säterin kannalta, sillä uransa toisen aikuisten maaottelun pelannut maalivahti pelasi erittäin varmasti.

Hyvin peittävä Säteri ei hötkyile maalin suulla. Hän pelasi Leijonissa edellisen kerran vapunpäivänä 2010, silloinkin Tshekkiä vastaan, kun Suomi voitti EM-kiertueella Tukholmassa 4–1.

Icehockey Russia vs Sweden, Euro Hockey Tour

Tusina tyrkyllä MM-joukkueeseen

Suomen MM-joukkueeseen on maalivahdeista tunnetusti runsaudenpulaa, joten KHL-liigan Vitjazissa koko syksyn loistaneella Säterillä on vielä matkaa ensi kevään arvokisamiehistöön.

Marraskuun EHT-kotiturnauksesta on viiden viime kauden aikana valittu lopulliseen MM-joukkueeseen 9–12 pelaajaa. Venäjästä ja Tshekistä otettujen 2–1-voittojen perusteella sama linja valinnoissa jatkuu.

TS-STT–REIMA RAUTIAINEN

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: