LKS 20170513  Markus Hännikäinen of Finland  made team's  overtime goal during the IIHF 2017 Ice Hockey World Championships match between Norway and Finland in Paris, France, on May 13, 2017. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Hännikäinen pelasti Leijonille kaksi pistettä

13.5.2017 - 16:42 Tagit:,

Norja–Suomi 2–3 ja.

Leijonat notkahti jälleen lauantaina varsinaisen peliajan viime hetkillä, mutta pelasti sentään itselleen kaksi pistettä jatkoajalla.

Norjan Andreas Martinsen tasoitti äärimmäisen tärkeän MM-kisojen alkusarjan ottelun vain 29 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua Suomen johdettua peliä sitä ennen yli 30 peliminuutin ajan.

Jatkoaika ei kuitenkaan ehtinyt vanhentua kuin vajaat kaksi minuuttia, kun Markus Hännikäinen karkasi suoraan jäähyaitiosta läpiajoon ja ratkaisi ottelun.

– Ei siinä paljon ollut aikaa miettiä ratkaisua. Jätkät pelasivat sitä ennen hyvin alivoimaa ja Mika Pyörälä antoi loistavan pystysyötön suoraan lapaani, Hännikäinen kertasi maaliaan.

– Näin, että siellä oli tilaa ja ammuin. Onneksi meni sisään.

– Tämä oli meille tärkeä voitto. Halusimme voittaa ottelun jo varsinaisella peliajalla, mutta onneksi voitto tuli edes näin.

Maalivahti on tunnetusti puoli joukkuetta.

Jos väittämä pitää paikkansa, Norja taisikin olla ennakkosuosikki Suomea vastaan. Norjalla nimittäin oli heittää tolppien väliin loistavat kisat pelannut Lars Haugen.

Färjestadissa kiekkoja päivätyökseen torjuva Haugen oli ennen Leijonien kohtaamista torjunut kisoissa kiekkoja 94.44 prosentin tehoilla. Ehkä vielä vakuuttavampi lukema oli Haugenin päästettyjen maalien keskiarvo neljästä pelistä: 1.32.

Suomen maalivahti Joonas Korpisalon vastaavat lukemat neljästä ottelusta olivat 87.95 ja 3.30.

Lauantain ottelun avauserässä Haugenin ei tarvinnut venyä parhaimpaansa, vaikka hänelle kymmenen torjuntaa kirjattiinkin. Suomi hallitsi ensimmäistä erää, Sebastian Aholla oli pari kelpo paikkaa ja kerran Leijonat pääsi kokeilemaan ylivoimaansakin – tuloksetta.

Norja sen sijaan onnistui heti ensimmäisellä ylivoimallaan. Mattias Norstebo laukoi ja Anders Bastiansen ohjasi kiekon maalin edestä Korpisalon länkiin, kun avauserä läheni loppuaan.

Toisessa erässä toimi sitten myös Suomen ylivoima. Dennis Sveum ehti istua Norjan toista jäähyä ainoastaan kuusi sekuntia ennen kuin Juuso Hietanen tasoitti ottelun.

Ensimmäisen kerran Suomi siirtyi ottelussa johtoon pari minuuttia myöhemmin, kun Julius Honka laukoi viivasta ja kiekko upposi vahvassa maskissa olleen Haugenin taakse. Leijonat voitti toisen erän 2–0, mikä ei ole ihme, sillä se vei erän laukaukset 12–3.

– Toinen erä oli meiltä erittäin hyvä. Meidän pitää ottaa joka pelistä mukaan parhaat jutut ja mennä koko ajan eteenpäin, Hännikäinen mietti.

Päätöserässä Suomen peli jälleen johtoasemassa passivoitui ja sitkeästi mukana rimpuillut Norja sai palkkionsa. Varsinaista peliaikaa oli enää 29 sekuntia jäljellä, kun Martinsen survoi kiekon maalin edestä sisään. Norja pelasi maalin syntyhetkellä ilman maalivahtia.

– Harmittaa, sillä kolme pistettä oli otettavissa. Tuntuu, että nyt vähän koettelee, mutta jokainen kokemus on meille tärkeä, Suomen päävalmentaja Lauri Marjamäki sanoi.

– Työmäärällisesti tämä oli äijien peli. Kamppailimme kovaa ja uskon tämän kasvattaneen henkistä lujuuttamme.

Leijonat kohtaa heti sunnuntaina myöhäisottelussa Sveitsin.

– Siitä tulee varmasti erityyppinen peli. Sveitsi on luisteluvoimainen huippupelaajien joukkue, Marjamäki mietti.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVA: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: