LKS 20171030 A-maajoukkueen päävalmentaja Lauri Marjamäki jääkiekon maajoukkueiden Leijona-lounaalla Helsingissä 30. lokakuuta 2017. Tilaisuudessa julkistettiin Suomen joukkue reilun viikon kuluttua pelattavaan Karjala-turnaukseen. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Euroopassa kiekkoilevat pelaajat luupin alla

30.10.2017 - 18:54 Tagit:, ,

Jääkiekon eurooppalaiset maajoukkueturnaukset eivät ole vuosikausiin herättäneet intohimoja. Runsaan puolentoista viikon kuluttua jään pinnalla väreilee tavallista voimakkaammin, kun Helsingissä pelataan European Hockey Tourin avausturnaus.

Mielenkiintoa lisää se, että turnauksella on poikkeuksellisen suuri merkitys olympiajoukkueen pelaajavalinnoissa, koska NHL jää pitkästä aikaa pois olympiakisoista. Luupin alla olympiavalinnoissa ovat Euroopassa pelaavat laatukiekkoilijat.

Poikkeuksellista on sekin, että neljän vakiomaan Suomen, Ruotsin, Venäjän ja Tshekin lisäksi euroturnauksessa ovat nyt mukana myös Sveitsi ja pelaajiaan Etelä-Korean olympiakisoihin kilpailuttava Kanada.

Kun viime keväänä varmistui, ettei NHL-pelaajia nähdä olympiajäällä, Suomen valmennusjohdolle tuli kiire laatia vaihtoehtoinen toimintasuunnitelma.

– Piti pistää palaveri pystyyn keskellä kesää. 28. kesäkuuta tehtiin sitten ryhmätöitä. Sen jälkeen on kierrelty aika paljon KHL:ää, Ruotsin ja Sveitsin liigoja, Suomen päävalmentaja Lauri Marjamäki muistelee.

Laajalla ryhmällä

Tuleva kausi on toista ja tällä erää viimeistä kauttaan Leijonissa aloittelevalle Marjamäelle tyystin erilainen kuin edellinen kiekkosesonki.

Viime vuonna Marjamäellä oli marraskuun toiselle viikolle mennessä maajoukkueensa kanssa takana poskelleen mennyt World Cup ja perinteinen Helsingin turnaus. Nyt Helsingissä pelataan viikkoa viimevuotista myöhemmin, joten Leijonien ottelusarakkeessa komeilee nolla.

Aikaa ei ole hukattavaksi. Siksi maajoukkueen valmennusjohto valitsi kotiturnaukseen laajan, 28 pelaajan ryhmän.

– Sillä mentaliteetilla joukkue on rakennettu, että Helsingissä on olympialeiri 1 ja joulukuussa Moskovan turnauksessa olympialeiri 2. Yhteiset päivät ovat meillä kortilla, Marjamäki perustelee.

Aidon kilpailutilanteen varmistamiseksi Suomi rakentaa kotiturnausta varten viisi hyökkäysketjua, samoin joulukuussa Moskovaan.

– Tarkoitus on, että tästä Helsingin-joukkueesta kaksi kolmasosaa pelaisi olympiakisoissa.

Kanada vauhdissa jo elokuussa

Kun NHL-pelaajat ovat olympiajäältä pois ensi kertaa sitten 1994 Lillehammerin, mahtiliigaansa nojaava Venäjä lienee ykkössuosikki ensi helmikuun Pyeongchangin olympiakisoissa.

Marjamäki haluaa päävalmentajana haastaa turvallisen veikkauksen.

– Yksittäisissä peleissä voi käydä kuinka tahansa, turnausformaatti antaa aina mahdollisuuden. Mahdollisuutemme menestyä ovat hyvät.

Uudenlainen lähtötilanne olympiakisoihin vaatii valmennusjohdolta ajatustyötä.

– Ehkä olympiajoukkue olisi helpompi rakentaa, jos NHL olisi mukana. Valitsisi ensin 15 pelaajaa NHL:stä, sitten loput 8–9 Euroopasta. Nyt pakka on aika auki, Marjamäki myöntää.

Toisaalta tilanne on sama myös kilpailijoille. Kanada osoittaa mukautuneensa uusiin pelisääntöihin nopeasti. Sen maajoukkue haki vauhtia jo elokuussa minikiertueella Venäjällä.

– Kanada voitti Sotshin ja Pietarin turnaukset, Marjamäki muistuttaa.

Suomi kohtaa Kanadan ryhmän Helsingissä kotiturnauksensa päätteeksi 12. marraskuuta.

Jääkiekon olympiajoukkue Etelä-Korean Pyeongchangin talvikisoihin on määrä valita ensi vuonna 22. tammikuuta.

Suomen joukkue jääkiekon EM-turnauksessa Helsingissä 9.–12. marraskuuta:

Maalivahdit: Eero Kilpeläinen Örebro (SHL, Ruotsi), Mikko Koskinen SKA Pietari (KHL, Venäjä), Joni Ortio Skellefteå (SHL, Ruotsi).

Puolustajat: Miro Heiskanen HIFK, Jyrki Jokipakka HK Sotshi (KHL, Venäjä), Miika Koivisto Kärpät, Lasse Kukkonen Kärpät, Ville Lajunen Spartak Moskova (KHL, Venäjä), Mikko Lehtonen Tappara, Sami Lepistö Jokerit (KHL), Niko Mikkola Tappara, Atte Ohtamaa Ak Bars Kazan (KHL, Venäjä), Jesse Virtanen Färjestad (SHL, Ruotsi).

Hyökkääjät: Marko Anttila Jokerit (KHL), Antti Erkinjuntti Langnau (Sveitsin liiga), Teemu Hartikainen Salavat Julajev Ufa (KHL, Venäjä), Julius Junttila Kärpät, Joonas Kemppainen Salavat Julajev Ufa (KHL, Venäjä), Petri Kontiola Lokomotiv Jaroslavl (KHL, Venäjä), Jarno Koskiranta SKA Pietari (KHL, Venäjä), Jani Lajunen Lugano (Sveitsin liiga), Sakari Manninen Örebro (SHL, Ruotsi), Mika Niemi Jokerit (KHL), Jukka Peltola Tappara, Antti Pihlström Jokerit (KHL), Mika Pyörälä Bern (Sveitsin liiga), Veli-Matti Savinainen Jugra Hanti-Mansijsk, Eeli Tolvanen Jokerit (KHL).

STT–REIMA RAUTIAINEN

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: