LKS 20161103 Finland's goalie Harri Säteri replaced starting goalie Mikko Koskinen on second period during the Euro Hockey Tour Karjala Cup match Finland vs Russia in Helsinki on Thursday, 3rd Nov., 2016. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

EM-kotiturnaus alkoi nöyryytyksellä

3.11.2016 - 21:38 Tagit:, ,

Tällä kaudella Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana aloittaneen Lauri Marjamäen tappiosarakkeeseen kertyy merkintöjä huolestuttavan tiuhaan.

Marjamäki luotsasi Leijonissa torstaina neljännen virallisen maaottelunsa ja hävisi neljännen kerran. Maajoukkueiden epävirallisen EM-sarjan Helsingin-turnauksessa Venäjä oli parempi maalein 5–1 (1–0, 0–1, 4–0).
Lopputulos ei mairitellut Venäjää lainkaan. Se oli kirkkaasti Suomea edellä varsinkin liikkumisessa.

Suomen haaveet murenivat kolmannen erän puolivälin jälkeen Venäjän kahteen pikamaaliin. Andrei Svetlakovin 2–1- ja Anatoli Golyshevin tekemällä 3–1-osumalla oli väliä vain reilut kolme minuuttia.

Maalilaulu Kalinkaa soitattivat puolityhjässä Helsingin hallissa vielä Viktor Antipin ja Vladimir Tkatshev.

Suomi hävisi syyskuussa Marjamäen johdolla kaikki kolme World Cup -otteluaan Torontossa yhteismaalein 1–9.

– Olimme 1–1-tuloksessa kiinni melkein 50 minuuttia, aloitti Marjamäki, mutta ei kiistänyt Venäjän paremmuutta.

– Meille tuli paljon kiekonmenetyksiä. Se kertoo huolimattomuudesta. Venäjä iski hyvin vastaan, päävalmentaja jatkoi.

Suomi kohtaa välipäivä perjantain jälkeen lauantaina Tshekin.

Suomi oli altavastaaja

Suomi oli nuorekasta Venäjää vastaan varsinkin toisen erän alussa ottelussa täysin altavastaaja.

Venäjä pyöritti vaihto vaihdon jälkeen peliä Suomen puolustusalueella. Nivuskipuilun takia maaliltaan pois vaihdetun Koskisen tilalle tullut Harri Säteri joutui torjujana kovaan paikkaan.

KHL:n Vitjazissa pelaava Säteri ehti kopata Sergei Shumakovin ruudikkaan laukauksen, kunnes Suomi ryhdistäytyi.

Lisäpontta Leijonat sai ottelun puolivälin jälkeisestä tasoitusmaalistaan. 1–1-osuman tuikkasi takakulmalta A-maajoukkueen ensikertalainen Miro Aaltonen, joka jatkoi kiekon verkkoon Sakari Salmisen poikittaissyötöstä.

– En maalia sen kummemmin ajatellut, mutta kiva oli, että meni sisään, KHL:n pistepörssissä lukemin 10+11=21 sijalla 17 oleva Aaltonen sanoi.

Tilannetta pohjusti myös lujasti raatanut Jesse Joensuu, joka sitoi venäläispelaajan tilanteesta pois mailallaan. Suomen onneksi erotuomarin pilli ei soinut jäähyn merkiksi.

Erän vanhetessa Suomi pääsi peliin paremmin kiinni.

Maaliruuti märkää

Suomi aloitti ottelun aivan kelvollisesti. Hyökkäysketju kuin ketju pääsi pyörittämään peliä vastapäädyssä, mutta sen jälkeen keinot loppuivat.

Tehottomuutta huokunut Leijonat olisi tarvinnut Patrik Laineen laukojan lahjoja. Ensimmäisellä 20-minuuttisella tekopaikkansa oli niin Pekka Jormakalla, Jesse Joensuulla kuin Mika Pyörälälläkin, mutta maaliruuti oli märkää.

Näyttävimmin pitkää hyökkäystä Venäjän puolustusalueella jauhoi kierrätyksen ykkösketju Joensuu–Jarno Koskiranta–Sakari Salminen, mutta tehot puuttuivat heiltäkin.

Venäjän johtomaali syntyi kiekonriiston jälkeen. Kiekkorosvona kunnostautui Bogdan Kiselevitsh. Nitshushkin antoi jatkosyötön Jekaterinburgin Golysheville, jonka puolihuolimaton laukaus yllätti Koskisen turhan helposti.

STT–REIMA RAUTIAINEN

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: