bobi

“Ei Pariisiin turistiksi lähdetä”

3.5.2017 - 18:59 Tagit:, , ,

Leijonat lähtee Pariisin ja Kölnin MM-kisoihin joukkueella, jossa veteraanien rinnalla nähdään paljon uuden sukupolven nuorta energiaa.

Turkulaislähtöisiä nuoria kisoissa edustavat Mikot, Lehtonen ja Rantanen, joista kumpikaan ei viime kaudella pelannut Turussa. 20-vuotias Rantanen kiekkoili erinomaisen tulokaskauden NHL:ssä ja 23-vuotias Lehtonen puolestaan kiersi Kouvolan kautta voittamaan Ruotsin mestaruuden HV-71:ssä.

Kumpikin lähtee aikuisten MM-kisoihin innoissaan.

– Ei sinne miksikään turistiksi olla lähdössä. Nämä ovat ensimmäiset aikuisten kekkerit minun kohdallani ja olen todella innoissani. Lähden pelaamaan niin hyvin kuin pystyn omilla vahvuuksillani, Lehtonen sanoo.

– Kun Lauri Marjamäki soitti ennen Ruotsin finaaleja, se oli ehkä pieni yllätys. Lähtöä ei kuitenkaan tarvinnut hetkeäkään miettiä. On aina suuri ylpeydenaihe saada vetää Leijona-paita päälle.

Samaa mieltä on 20 maalia Coloradossa viime kaudella paukuttanut Rantanen.

– Ei MM-kisoihin lähtöä hirveästi tarvinnut miettiä. Olin terveenä ja energiaa oli jäljellä, joten päätös oli helppo. Viime vuoden MM-kisat auttavat siinä, että tiedän nyt, millainen aikuisten MM-turnaus on, ja sinne on helppo lähteä.

rane

Lehtonen on kiertänyt mielenkiintoisen polun sen jälkeen, kun hän pelasi kauden 2012–13 TPS:n edustusjoukkueessa ja A-nuorissa. Yksi täysi kausi Tutossa ja seuraava puoliksi Tepsissä ja Tutossa, sitten siirto liiganousija KooKoo:hon ja sieltä puolentoista kauden jälkeen Ruotsin Jönköpingiin.

– Minulle maisemanvaihdos Turusta teki hyvää. Sain Kouvolassa sellaisen roolin, mitä halusin. Yhtä hyvä liike oli Ruotsiin siirtyminen, Lehtonen miettii.

– Ruotsin liigaa oli todella siisti pelata ja nautin siitä enemmän kuin Suomessa pelaamisesta. Ruotsissa pelit ovat paljon vauhdikkaampia kuin Suomessa. Vauhti on kova ja tilaa on paljon. Siellä pärjätäkseen pitää olla kova luistelemaan ja pysyä koko ajan hereillä.

Kun Lehtonen alkuvuodesta siirtyi Ruotsiin, HV-71 oli sarjassa kolmantena. Ennen kauden alkua joukkue oli rankattu kauas mitalisijoista, mutta niin vain se voitti mestaruuden.

– Aistin kyllä heti, että joukkueessa on potentiaalia. Edellinen kausi ei ollut mennyt heiltä putkeen, mutta kauden edetessä joukkue alkoi tajuta, että meillä on mahdollisuudet vaikka mihin, Lehtonen kertoo.

Pudotuspeleissä Lehtonen oli jo noussut joukkueen avainpelaajien joukkoon ja tuntui olevan jäällä joka toisessa vaihdossa.

– Vastuuta tuli niin paljon kuin olin kaivannutkin. Itse asiassa välillä jouduin jo sanomaan, että nyt on pakko hetki huilatakin, Lehtonen nauraa.

Rantaselle viime kausi oli toinen Pohjois-Amerikassa. Ensimmäisellä kaudella NHL-pelejä kertyi yhdeksän ja loppukausi meni farmissa San Antoniossa. Viime kaudella Rantanen pelasi NHL:ssä 75 peliä ja teki niissä tulokkaalle hyvät 20+18 pistettä.

– Omaan kauteeni olen ihan tyytyväinen, mutta joukkueelle se oli vaikea. Itselläni oli tavoitteena pysyä ylhäällä ja näyttää, että pystyn siellä pelaamaan. Siinä onnistuinkin, Rantanen kertoo.

– Ja olihan se kiva saada 20 maalia täyteen viimeisessä pelissä. Opin painamaan maalille entistä enemmän, sillä sieltä niitä osumia tehdään.

MM-joukkueessa Rantasella on tuttuja pelaajia nuorten maajoukkueista.

– Onhan siellä tuttuja kavereita. Minulle sopii kuitenkin ketjukavereiksi, ketkä tahansa. Joukkueessa ei ole huonoja pelaajia ja peli sujuu taatusti kenen kanssa tahansa, Rantanen miettii.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVAT: ARI-MATTI RUUSKA JA JANE ILTANEN

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: