leksa

Cupin historiaa

26.9.2017 - 13:29

Cupin historiaa

Suomen Cup loppuottelu 1955 TPS – Ilves 4 -1 , 2017 TuTo -SaPKo 4 -1, aikaa kulunut ensimmäisestä turkulaisesta Cup -mestaruudesta 62 vuotta. Vaikka takuuvarmasti seurasin talvisin Pyrkivän jääpallopelejä Raunistulassa sekä jääkiekkoa ja TPS:n edesottamuksia, en muista, voittiko TPS mestaruuden Tampereen Koulukadulla vai Urheilupuiston Montussa.

TPS voitti myös 1956 Cupin, silloin Hämeenlinnan Tarmon 7 – 1, joten TuTolla on mahdollisuus ensi vuonna uusia turkulaistemppu – kaksi peräkkäistä Cup -mestaruutta – mihin mikään muu joukkue ei ole pystynyt. Ilves voitti Cupin 1958 ja 1971, minkä jälkeen pidettiin 46 vuoden tauko.

Suomen Cup nykymuodossa on toki kuin laiha lohduke tai kompensaatio siitä että kapitalismiin perustuva SM-liiga päättää tilanteen ja johtajiensa mielihalujen mukaan, mikä joukkue pääsee tai erityisesti ei pääse SM-liigaan, vaikka olisi voittanut kaikki mahdolliset mestaruudet SM-liigan ulkopuolella mennen tuullen. SM-liigan päättäjät todella voivat omien intressiensä mukaan laatia ja keksiä aina perusteluita ja tulkintoja, jotka ovat urheilullisista menestystekijöistä yhtä kaukana kuin nykyhallituksen politiikka kansalaisten keskinäisestä tasa-arvosta.

Mutta Mestis alkaa ja toivottavasti TuTo jatkaa Cupin menestystarinaa Mestiksessä. Lauantaina on mielenkiintoista mennä Lempäälän latoon, Siellä Tapparan ja Ilveksen farmipelaajat ovat usein tarjonneet vaikean vastuksen TuTon taitureille. Jos haluaa todistetta Kupittaan hallin viihtyvyydestä vertausperustein, niin suosittelen ehdottomasti matkaa Lempäälään

Kirjoittaja: Leo Lindstedt
Jaa: