_VAW9642_5867

Alpo Suhonen: Eurooppaan NHL tulee viiden vuoden päästä

23.9.2014 - 13:48 Tagit:, ,

Itävallassa jääkiekkopomona nykyään vaikuttava Alpo Suhonen povaa Euroopan laajuisen seurajääkiekon mullistuvan lähitulevaisuudessa.

– Uskon, että Euroopan oma NHL tulee noin 5 tai ehkä kuuden vuoden päästä, Alpo Suhonen sanoo.

Tällä hetkellä Euroopan kiekkopakka on vielä levällään. Jääkiekon Championsliiga CHL on läntisen Euroopan suuri kansainvälinen kiekkosarja. Lisäksi KHL määrää tahdin idän suunnassa.

– Olin juuri viikon Kansainvälisen jääkiekkoliiton seminaarissa. Siellä puhuttiin jääkiekon tulevaisuudesta. On selvää, että kansainvälistyminen on jääkiekon suuntana. Tuskin CHL ja KHL tulevat yhdistymään, mutta se päivä voidaan nähdä, jolloin idän kiekkojoukkueilla on oma divisioonansa Euroopan huippusarjassa. Siinä voi pelata esimerkiksi suomalaisia ja venäläisiä joukkueita, hän povaa.

Koska seurajääkiekon tulevaisuus lepää kansainvälistymisen varassa, niin Suhonen kehottaa suomalaisseuroja valpastumaan.

– Suurin kysymys on se, että miten suomalaisseurat onnistuvat vastaamaan jääkiekon globalisoitumiseen. Lisäksi täytyy pitää huoli pelin sisällön kehittämisestä Suomessa ja jääkiekon imagon vaalimisesta. Se tarkoittaa muun muassa suhtautumista kaukaloväkivaltaan, pitkänlinjan kiekkovaikuttaja sanoo.

– Suuri haaste Suomi-kiekolle on myös se, että monella muulla palloilulajilla on valtava buumi päällä Suomessa. Miten jääkiekko pystyy vastaamaan siihen, Suhonen kysyy.

Jääkiekko vahvassa nosteessa

Buumia on ilmassa Itävallassakin ja muuallakin Keski-Euroopassa. Siellä lajeista etenkin jääkiekko on isossa nosteessa.

– Jääkiekon perinteet ovat Itävallassa paljon vanhemmat kuin Suomessa, mutta Suomessa peli onnistui urbanisoitumaan ja sitä kautta se nousi koko kansan suosioon. Täällä ollaan nyt samassa vaiheessa, missä Suomessa oltiin juuri ennen kuin jääkiekosta tuli ykköslaji. Halleja rakennetaan ja jääkiekkoa tuodaan kovaa vauhtia kaupunkeihin.

Hän kertoo hätkähdyttävän esimerkin jääkiekkoon panostamisesta Itävallassa.

– Salzburgissa satsattiin pelkästään harjoitushalliin 100 miljoonaa euroa. Se on niin moderni urheilukeskus, ettei sellaista ole vielä missään muualla.

Panostukset jääkiekkoon näkyvät jo Itävallan seurajääkiekossa.

– Itävallan joukkueet Wien ja Salzburg ovat pärjänneet CHL:ssä. Lisäksi Itävallan sarja EBEL, jossa pelaa joukkueita useista maista, pyöriin erinomaisesti.

”Suhtaudun skeptisesti KHL-liigaan”

Suomessa ollaan lähdetty jääkiekon kansainvälistymiseen vahvasti mukaan. Iso rypäs SM-liigaseuroja on mukana CHL:ssä ja Jokerit on saanut vahvan startin KHL:ssä.

– Suhtaudun KHL-liigaan hieman skeptisesti, koska monen KHL-seuran talous on niin epävarmalla pohjalla. Siellä on nähty konkursseja ja palkkoja on ollut maksamatta. Lisäksi minua mietityttää se, että kuinka paljon KHL-sarjalla on poliittisia tarkoitusperiä. Ei se taida ihan puhtaasti urheilun asialla olla.

Suhosen mielestä se ei kuitenkaan ole uhkakuva Suomesta katsottuna.

– Suomessa vain niin helposti se kuuluisa ryssäpelko ponnahtaa pintaan. Totta kai Venäjä näyttää valtaansa jääkiekon avulla. Mutta jos muistelee vuotta 1995, kun Suomi voitti ensimmäisen MM-kullan, niin kyllä silloinkin taisi olla hieman nationalismia ilmassa.

URHEILUTIETO
KUVA: VEIKKO WAHLROOS

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: