LKS 20180513 Moritz Muller (L) of Team Germany vies with Pekka Jormakka of Team Finland during the group B match Germany vs Finland of the ice hockey IIHF World Championships at the Jyske Bank Boxen Arena in Herning, Denmark on May 13, 2018. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Alkulohkon tilanne meni jännäksi

14.5.2018 - 7:00 Tagit:,

Saksa–Suomi 3-2 ja.

Loistavan Kanada-pelin jälkeen Leijonien odotettiin sunnuntaina jatkavan vahvaa pelillistä otettaan, kun vastaan asettui puolivälierähaaveensa jo haudannut Saksa. Ottelusta muodostui kuitenkin äärimmäisen jännittävä ja sen ratkaisun iski vasta jatkoajalla Saksa.

Suomi aloitti vahvasti ja iski ottelun avausosuman jo parin minuutin pelin jälkeen. Sen jälkeen Leijonien pelillinen taso kuitenkin notkahti ja Saksa siirtyi toisessa erässä 2–1 -johtoon. Suomi tasoitti varsinaisen peliajan lopulla, mutta Markus Eisenschmid ratkaisi voiton lopullisesti Saksalle jatkoajalla.

Kaksi lisäpistettä tekee lohkon kärkipään taistelusta äärimmäisen jännittävän, kun Suomella on enää yksi ottelu alkulohkoa jäljellä. Suomella on nyt kasassa 13 pistettä, kun lohkoa johtavalla USA:lla pisteitä on kolme enemmän, 16. Joukkueet pelaavat keskinäisen ottelun tiistaina.

Kolmen pisteen voitolla Suomi nousee USA:n kanssa tasapisteisiin. Tappiolla se voi luisua pois kahden parhaan joukosta alkuluhkossa.

Lisäjännitystä tilanteeseen tuo se, että myös Kanada voi nousta 16 pisteeseen.

Kanada on tällä hetkellä kymmenellä pisteellään lohkossa vasta neljäntenä, mutta sillä on kaksi ottelua jäljellä (Latvia ja Saksa). Mikäli Kanada voittaa ne molemmat, nousee se 16 pisteeseen.

Mikäli Kanada voittaa molemmat jäljellä olevat ottelunsa, Suomen on pakko voittaa USA, mikäli se haluaa säilyttää paikkansa kahden parhaan joukossa. Muuten Kanada ohittaa Leijonat.

Oman lusikkansa soppaan lykkää kisojen isäntäjoukkue Tanska, joka on ennen viimeistä otteluaan kaksi pistettä Suomea perässä. Sekin voi siis vielä ohittaa Leijonat.

Alkulohkon sijoituksella on sikäli merkitystä, että kaksi parasta pelaavat puolivälieränsä Herningissä, missä alkulohkokin on pelattu. Kolmonen ja nelonen sen sijaan joutuvat matkustamaan Kööpenhaminaan peliä varten, mikä tekee otteluun valmistautumisesta huomattavasti vaikeamman.

Selvää on myös se, että kolmoseksi tai neloseksi jääminen tuo puolivälierissä vastaan asteen kovemman vastustajan. Tällä hetkellä A-lohkon kärjessä ovat Ruotsi ja Venäjä.

Sunnuntain ottelu näytti ensihetkillään jatkavan Leijonien vahvaa otetta edellisillan Kanada-pelistä.

Ottelu ei ehtinyt vanheta kuin reilut kaksi minuuttia, kun kesken kisojen Leijonien hyökkäyspään vahvistukseksi tullut Eeli Tolvanen vei turnauksen toisessa ottelussaan Suomen 1–0 -johtoon.

Alku näytti lupaavalta, mutta johto-osuman jälkeen Suomen ote kirposi. Joukkue alkoi kenties uskoa edessä olevan helpon illan, tiputti vauhdin pois ja meni tilanteisiin puolivaloilla.

Helppoa iltaa ei tullut.

Saksan maalilla Mathias Niederberger pelasi vakuuttavasti ja toisessa erässä myös Saksan maalinteko alkoi toimia. Fredrik Tiffels tasoitti ottelun maalin edestä ja toisen erän loppupuolella Bjorn Kruppin siniviivalaukaus vei Saksan ensikertaa ottelussa johtoon.

Päätöserässä Suomi heräsi taistelemaan, mutta Niederberger jatkoi erinomaista peliään Saksan maalilla. Vasta Sebastian Aho onnistui varsinaisen peliajan lopulla tasoittamaan ylivoimalla ottelun sen jälkeen, kun kiekko oli koko erän ajan pyörinyt Saksan maalin edessä.

Tasatilanteessa mentiin jatkoajalle, missä Eisenschmid niittasi ratkaisun ajassa 62.00.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVA: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: