vayrynen2

Alivoimatilanteiden erikoismies Väyrynen

27.10.2017 - 19:06 Tagit:, , , ,

Kun vastustaja marssittaa ylivoimatilanteessa jäälle tehokkaimmat ja vaarallisimmat pelaajansa, Turun Palloseuran valmennusjohto käskee jäälle nuoren hyökkääjäkaksikon.
Teemu Väyrynen ja Elias Karvonen johtavat Liigan parhaimman alivoimajoukkueen ykkösalivoimaa.

Kaksikon ollessa jäällä on vastustaja onnistunut ylivoimamaalin teossa vain kertaalleen koko kauden aikana. Kaikkiaan TPS:n verkkoon on tehty vain neljä ylivoimaosumaa.
Joensuulaislähtöinen Väyrynen kertoo, että vastustajan ylivoimat katsotaan tarkkaan läpi ennen peliä. Alivoimapelaamista harjoitellaan jatkuvasti.

– Treeneissä harjoittelemme meidän ylivoimakoostumuksia vastaan, niin siinä kehittyy aika paljon. Sieltä tulee aika paljon vinkkiä, millainen alivoimapelaaminen on heidän näkökulmasta ärsyttävää, Väyrynen kertoo.

Myös kokeneemmilta alivoimapelaajilta kuten Jonne Virtaselta tulee hyviä ohjeita. Lisäksi Väyrynen ja Karvonen käyvät asioita läpi kahdestaan ennen peliä ja sen aikana. Onnistumiset ovat ruokkineet itseluottamusta, joka on tällä hetkellä koko joukkueen osalta erittäin korkealla.

– Joukkueella on hyvä ilmapiiri kopissa, jäällä ja hallin ulkopuolella. Erikoistilanteet ovat toimineet, ja silloin yleensä koko pelikin toimii, Väyrynen arvioi.

Kuluvalla kaudella Liigan alivoimaeliittiin noussut Väyrynen ei itse ole yllättynyt onnistuneesta alkukaudestaan. Junioreissa ja myös nuorten maajoukkueissakin alivoimilla uurastanut laitahyökkääjä on yksi niistä harvoista pelaajista, jotka oikeasti nauttivat päästessään pelaamaan alivoimaa.

tps

Väyryselle alivoima on todellinen näytönpaikka.

– Onhan siinäkin aika iso vastuu. Siitä tulee joukkueelle aina lisää virtaa, kun alivoima saadaan tapettua pois. Se tuo myös kunnioitusta vanhemmilta pelaajilta, Väyrynen muistuttaa.
Vaikka vajaamiehisenä pelattaessa tärkeintä on varjella omaa maalia, Väyrynen muistuttaa, ettei alivoimatilanne sulje hyökkäyspelaamista pois.

– Siinäkin kun lukee hyvin peliä, niin voi päästä läpiajoon kuten edellisessä Ilves-pelissä.

TPS:n alivoima pääsee seuraavaan testiinsä mitä luultavimmin lauantaina, kun epävireisesti viime aikoina esiintynyt JYP saapuu Turkuun vierailulle.

Alkukaudesta JYPin peli kulki kuin unelma, mutta ennen perjantain Tappara-kamppailua JYP oli hävinnyt neljä edellistä otteluaan.

Joukkueiden edellinen kohtaaminen on hyvin Väyrysen muistissa, sillä Jyväskylässä pelatussa ottelussa Väyrynen joutui todelliseen testiin.

– Sanoisin, että Jyväskylässä oli vastassa vaarallisin ylivoimaviisikko, jota vastaan on tällä kaudella joutunut pelaamaan. Joka vaihdossa saattoi tulla jotain uutta, Väyrynen muistelee.

–JYPillä on erittäin taitavia ja vaarallisia hyökkääjiä. Pitää vain olla kärsivällinen omassa päädyssä, jos ne alkavat pyörittämään.

TPS-JYP lauantaina 28.10. klo 17.00 Turkuhallissa

vayrynen1

Teemu Väyrynen
Ikä: 20v.
Kasvattajaseura: Jokipojat
Muut seurat: Blues ja TPS
Tällä kaudella: 17 ottelua, joissa tehot 4+1.
Eniten alivoima-aikaa TPS:ssä (51.43)
Sopimus: 2019 kevääseen asti

Henri Saloranta
Kuvat: Ari-Matti Ruuska

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: