IIHF World Championships ice hockey preliminary round match Finland vs Belarus.

Laine juhli kahdella maalilla

6.5.2016 - 22:25 Tagit:,

Suomi – Valko-Venäjä 6-2

Suomen ottelut jääkiekon tämän vuoden MM-kisoissa Pietarin Jubileini-areenalla käynnistyivät perjantaina ottelulla Valko-Venäjää vastaan. Hermostuneen ja maalittoman avauserän jälkeen Suomi voitti ottelun selvästi maalein 6-2.

Patrik Laineesta tuli ottelussa kaikkien aikojen nuorin aikuisten MM-kisoissa Suomea edustanut pelaja. Kuin sitä juhlistaakseen 18-vuotias Laine ampui kaksi Suomen maaleista.

Suomen valmennusjohto paljasti pelaavan maalivahdin vasta perjantaina iltapäivällä ja se oli Mikko Koskinen. Kakkosmaalivahtina toimi Juuse Saros.

Leijonien kentälliset olivat turnauksen avausottelussa samat kuin torstain harjoituksissa. Jarno Koskirannan johtama ”kolmosketju” pelasi ykkösenä ja sai näin vahdittavakseen vastustajan ykköskentän.

Vartioinnista huolimatta Valko-Venäjän ykkösketju rakensi ottelun ensimmäisen viiden minuutin aikana muutaman vaarallisen tekopaikan, mutta Koskinen oli valppaana. Valko-Venäjä hallitsi muutenkin ottelun alkua ja kuuden minuutin pelin jälkeen Koskinen oli torjunut neljä laukausta ja hänen virkaveljensä toisessa päässä, Vitali Koval, vain kerran.

Pelin hallinta tasoittui erän kuluessa, mutta Valko-Venäjä sai uuden tilaisuuden Suomen otettua kahden minuutin jäähyn väärästä vaihdosta, kun erää oli vajaa kuusi minuuttia pelaamatta. Valko-Venäjä ei kuitenkaan onnistunut ylivoimalla.

Valko-Venäjä sai uuden yv-paikan heti perään, kun Sebastian Aho koukki itsensä jäähylle. Suomi tappoi tämänkin alivoiman kylmästi pois. Valko-Venäjä voitti kuitenkin laukaukset ensimmäisessä erässä 8–4.

Ottelun avausmaali nähtiin heti toisen erän alussa Patrik Laineen sijoittaessa kiekon tyhjään maaliin Aleksander Barkovin hyvän syötön jälkeen. Näin kaikkien aikojen nuorin aikuisten MM-kisoissa Suomea edustanut Laine kirjautti nimensä myös kaikkien aikojen nuorimman suomalaisen MM-maalintekijän listakärkeen.

Avausmaalin jälkeen Suomi otti pelin hallintaansa ja lisäsi reilu kymmenen minuuttia myöhemmin johtonsa kahteen maaliin. Mikko Koivu runnoi kiekon maalinedusruuhkasta verkon perukoille. Syöttöpisteet kirjattiin Esa Lindellille ja Mikael Granlundille.

Kun Andrei Stas hetkeä myöhemmin koukki itsensä jäähylle, Suomi pääsi ensimmäisen kerran harjoittelemaan ylivoimaansa tositoimissa. Suomenkaan ylivoima ei kuitenkaan tuottanut tulosta.

Valko-Venäjä sen sijaan onnistui erän lopulla alivoimalla. Kristian Khenkel istui jäähyaitiossa, kun Andrei Stas murtautui häirinnästä piittaamatta väkisin Suomen maalille ja uitti kiekon Koskisen jalkojen välistä maaliin.

Toisen erän lopulla Suomi pääsi 29 sekunnin ajan pelaamaan kahden miehen ylivoimaa ja se tuotti nopeasti tuloksen. Laine ampui illan toisensa Koivun ja Jussi Jokisen esityöstä.

Ottelun lopullisen niitin iski Granlund, kun toista erää oli enää neljä sekuntia pelaamatta. Laine ja Barkov lihottivat pistepottiaan syöttöpisteillä.

Toisen erän jälkeen laukaukset olivat jo 19–12 Suomen eduksi.

Antti Pihlströmin ja Granlundin päätöserässä tekemät osumat olivat enää kosmetiikkaa. Valko-Venäjän toisen teki Alexei Kalyuzhny.

Suomi kohtaa seuraavaksi sunnuntaina Saksan.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ, PIETARI
KUVA: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: