Kopio Mikko Koivu-1098

Koivu palaa MM-kaukaloon

5.5.2016 - 7:00 Tagit:, , , ,

Suomi voitti toisen jääkiekon maailmanmestaruutensa viisi vuotta sitten Bratislavassa. Siitä mestarijoukkueesta peräti kahdeksan pelaajaa on mukana myös tämän kevään MM-joukkueessa.

Yksi heistä on mestarijoukkueen kapteeni Mikko Koivu, joka palaa MM-kaukaloihin neljän vuoden tauon jälkeen.

– Onko joukkueessa tosiaan niin monta pelaajaa viiden vuoden takaa, Koivu hämmästyy ja alkaa laskea pelaajia mielessään.

– …, Anssi, ja Lasse. Joo, tosi hyvä joukkue on kyllä saatu kasaan. Mutta ainahan Suomen joukkue on ollut hyvä. Ei se siitä koskaan ole ollut kiinni.

– Suomella on aina mahdollisuus mennä päätyyn asti. Ei se asia mihinkään ole muuttunut. Mutta hyvältä tämä meidän kokoonpanomme silti näyttää.

Ehkä Suomen MM-menestys ei Koivun sanojen mukaisesti ole ollut enää 2000-luvulla kiinni joukkueen kokoonpanosta. Mutta eipä Suomi kuitenkaan ole päässyt monesti lähtemään kisoihin ennakkosuosikkina.

Tällä kertaa se lähtee. Erityisesti Suomen hyökkäyspää on niin kova, että Venäjän kisoissa Leijonilla on kerrankin suosikin paineet niskassaan. Koivu ei kuitenkaan näe tilanteessa sinällään mitään uutta.

– Minun mielestäni Suomi lähtee aina kisoihin menestymään. Ei sinne mitenkään muuten voi lähteä. Ja jos lähtee pärjäämään, joutuu kantamaan paineet, Koivu miettii.

– Hyvä kokoonpano ei kuitenkaan takaa menestystä. Pärjääminen on aina pienistä asioista kiinni.Tärkeintä menestymisen kannalta on se, että pystymme kehittämään pelaamistamme heti ensimmäisestä pelistä lähtien; löydämme oikeat kentälliset mahdollisimman nopeasti.

Koivu pelasi MM-kisoissa viimeksi keväällä 2012.

– Neljä vuotta on mennyt todella nopeasti. Iän myötä huomaa entistä selvemmin, että tilaisuuksia ei tule kovin usein, 33-vuotias Koivu miettii.

MM-kisat ovat ajankohtansa vuoksi aina NHL-pelaajille haaste. Jos oma joukkue etenee NHL-pudotuspeleissä, kisoihin lähtö on tietysti mahdottomuus. Ja jos oma joukkue putoaa jatkosta, kroppa ja pää saattavat pettymykseen päättyneen pitkän ja raskaan kauden päätteeksi olla tyhjiä energiasta.

Koivu myöntää problematiikan.

– MM-kisat ovat aina vähän kaksijakoinen juttu. Kuitenkin sitä toivoo ensisijaisesti oman joukkueensa menestyvän. Ja silloin tilaisuuksia lähteä MM-kisoihin ei tule, hän sanoo.

Koivu noteerasi Pohjois-Amerikasta käsin Suomen voittamat 20- ja 18-vuotiaiden maailmanmestaruudet. Ja oli mielissään nuorten esiinmarssista.

– Mieltä lämmitti se positiivisuus ja meininki, millä tavalla ja tyylillä mestaruudet tulivat. On hienoa nähdä, että meille tulee koko ajan uusia nuoria pelaajia, Koivu sanoo.

– Kokonaisuus on ollut Suomessa jo niin monta vuotta hyvässä mallissa, että menestystä tulee nyt koko ajan jostain kisoista. Tulevaisuus näyttää turvatulta.

MM-joukkueessa Koivu pääsee katsomaan läheltä Patrik Laineen ja Sebastian Ahon otteita.

– Hienoa, että joukkueessa on mukana nuoruutta. Mielestäni meillä on todella hyvä sekoitus nuoruutta ja kokemusta. Nyt joukkue pitää vain hitsata yhteen nopeasti.

– Siihen ei ole mitään taikatemppua. Se rakentuu yhteisten arvojen ja päivittäisen tekemisen kautta. Niin kuin aina Suomen maajoukkueissa.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
Kuva: Compic/ Kimmo Brandt

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: