7947 / Kuvaaja: Jane Iltanen / Päivämäärä: 29.01.2018 / Mitä kuvataan: Juttua huomista peliä ennakoiden. Jussi kertoo, ketä kuvataan. / Sijainti: Turkuhalli
KUVA:  54	 Kakko, Kaapo *

16-vuotiaana TPS:n ykkösketjuun

29.1.2018 - 15:52 Tagit:, , , , , ,

Kaapo Kakko on tehnyt tällä kaudella melkoisen poikkeuksellisen tempun: pelannut 16-vuotiaana SM-liigan parhaimmistoon kuuluvan joukkueen ykkösketjussa. Eikä vain yhtä satunnaista ottelua, vaan kolme peräkkäistä. Neljäs on vuorossa tiistaina.

Joitain vuosi sitten TPS – joka oli tasoltaan täysin eri maata kuin nyky-TPS – peluutti edustusjoukkueessaan paljonkin junnuikäisiä pelaajia. Taustalla silloin oli se, että muuta vaihtoehtoa ei ollut. Pelaajat, ja rahat, olivat vähissä.

Ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Pakkorako poiki lopulta TPS:lle A-nuorten Suomen mestaruuden ja nykyisen edustusjoukkueen rungon. Mutta se on tietysti aivan eri jutun aihe. Palataan Kakkoon.

Tällä kertaa taustalla nimittäin ei ole pakon sanelema juttu, vaan selvä suunnitelma.

– Aloimme jossain vaiheessa syksyllä miettiä, että kun meillä on junioreissa Kaapon tapainen poikkeuksellisen lahjakas pelaaja, miksemme voisi nostaa hänet jossain vaiheessa tällä kaudella edustukseen, TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskinen taustoittaa.

– (A-nuorten päävalmentaja) Juuso (Nieminen) kävi jutun läpi Kaapon kanssa ja lupasi hänelle, että kun arki lähtee A:ssa rullaamaan ja Kaapo hoitaa hommat esimerkillisesti, hän pääsee vielä tämän kauden aikana kokeilemaan edustusjoukkueessa.

Niin kävi. Ja joulukuussa aika oli valmis.

Kakko pelasi TPS:n edustusjoukkueessa kaksi ottelua, palasi hetkeksi A-nuoriin, ja pomppasi viikko sitten takaisin ylös – suoraan ykkösketjuun itseään enemmän kuin tuplasti vanhempien Tomi Kallion ja Eric Perrinin rinnalle.

– Minut pyydettiin edustusjoukkueen treeneihin ja sanottiin, että pelaan ykkösketjussa. Olihan se aikamoinen yllätys, Kakko nauraa.

Urheilu

Kallion ja Perrinin rinnalla pelaaminen ei ole ihan helppo juttu kenellekään. Tai tavallaan on, sillä siitä pelaajat SM-liigassa eivät ainakaan parane. Mutta juuri siksi rooli ei sovi heikkohermoiselle.

– Se ei ole henkisesti helppo paikka pelata. Tulosvastuu on kova ja rinnalla on todella kovatasoiset kokeneet pelaajat, Kaskinen miettii.

– Meillä oli ykkösketjun vasemman laiturin paikka haussa ja aloin miettiä, että perhana, pystyisiköhän Kaapo pelaamaan siinä. Juttelin asiasta Tompan ja Ekin kanssa ja he näyttivät asialle vihreätä valoa. Päätimme kokeilla.

Kokeilu toimi ja tiistaina Kakko luistelee jälleen aloitukseen heti, kun peli Turkuhallissa käynnistyy.

– Mielestäni meillä on lähtenyt menemään ihan hyvin. Raumalla teimme lauantaina jo maalinkin. Tehojahan ykkösketjulta odotetaan, Kakko sanoo.

Kolmessa pelissä Kakko on itse kerännyt yhden syöttöpisteen. Maalikin maistuisi.

– Olisihan se hienoa tehdä uran ensimmäinen liigamaali. Kyllä se sieltä vielä tulee, kun vain yritän joka pelissä tehdä parhaani, hän miettii.

Parin viikon päästä Kakko täyttää 17 vuotta. Sitä ei kuitenkaan kukaan vielä tiedä, pelaako hän siinä vaiheessa edustusjoukkueen ykkösketjussa.

– Ei meillä ole sen suhteen suunnitelmia. Olen sanonut Kaapolle, että nyt menemme näin niin kauan kuin peli kulkee. Sitten, kun peli ei kulje, harjoittelemme, Kaskinen sanoo.

TPS–Ilves Turkuhallissa tiistaina klo 18.30

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVAT: JANE ILTANEN

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: